Erdoğan: Yeni cumhurbaşkanı Meclis'ten olacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'Cumhurbaşkanı siyaset dışı olsun' önerisine karşı çıktı.

Yeni cumhurbaşkanının Meclis içinden bir isim olacağının altını çizen Erdoğan, "Bu işi, Meclis kendi içinden çözecek" dedi. 'Meclis dışından bir isim' önerisinin sol partiler tarafından sürekli gündeme getirildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Meclis içinden birine neden güvenmiyorlar" diye sordu. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'in kilitlenmesi halinde referandum sürecinin işleyeceğini söyledi.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gece geç saatlere kadar süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa değişiklik paketinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruları reddetmesinin ardından izlenecek yol haritası masaya yatırıldı. Anayasa Mahkemesi kararını teknik olarak incelemek üzere partili hukukçulardan oluşturulan komisyonun hazırladığı rapor toplantıda ele alındı. Raporda 11.Cumhurbaşkanı'nın yeni Meclis tarafından seçileceği görüşüne yer verilirken, 22 Temmuz seçimlerinden sonra oluşacak parlamentonun önce Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimini yapacağı ardından ilk iş olarak cumhurbaşkanını seçeceği belirtildi. Komisyon raporu AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında aynen benimsendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, 'uzlaşma' vurgusunu tekrarladı. Seçimlerden sonra ortaya çıkacak Meclis aritmetiğine göre uzlaşma arayacaklarının altını çizen Erdoğan, bu doğrultuda Anayasa'nın öngördüğü şekilde cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağını kaydetti. Seçimlerin ardından sandık dağılımını gördükten sonra halk, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin görüşlerini alacaklarını ve buna göre hareket edeceklerini belirten Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı'nın Meclis tarafından seçileceğini vurguladı. Erdoğan, aritmetik tablonun farklı çıkması, cumhurbaşkanı seçiminde Meclis'in kilitlenmesi ve muhalefetin '367'ye bağlı bir tavır ortaya koyması halinde ise kimsenin yeniden seçimi göze almayacağını ifade ederek, "Seçimlerde uzlaşma sağlanamaması halinde 21 Ekim'de referandum var. Referandum süreci işler. Yani cumhurbaşkanını halkın seçmesi göze alacak bir çalışma gündeme gelebilir" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, AK Parti'nin ağırlıklı görüşünün Meclis Başkanlık Divanı seçimlerinin hemen ardından Cumhurbaşkanı seçimini yapmak olduğunu da kaydetti.

Toplantıda CHP lideri Deniz Baykal'ın 'Cumhurbaşkanı siyaset dışı olsun' önerisini de değerlendiren Erdoğan, AK Parti'nin başından beri Meclis içinden bir cumhurbaşkanı seçme görüşünde olduğunu söyledi. Baykal'ın önerisine karşı çıkan Erdoğan, parti olarak Meclis dışından bir ismin Çankaya Köşkü'ne çıkmasına sıcak bakmadıklarını ifade etti. "Solun her zamanki teklifi" diyen Erdoğan, Meclis'in bu işi kendi içinde çözeceğini vurguladı. Erdoğan, Baykal'a "Meclis'in içinden birine neden güvenmiyorlar" sorusunu yöneltti. AK Parti MYK, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen Referandum Yasası'nı yeniden görüşmek üzere Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmama kararı da aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber