Hastaneyi şikâyet eden hastaya tedavi yasağı kondu

Haber Giriş : 22 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da bir hastane, doktorun yanlış tedavi uyguladığını öne sürüp savcılığa suç duyurusunda bulunan kanserli hastasına tedavi yasağı koydu. Hasta İsa Akça, suçladığı doktoru değiştirdikten sonra aynı hastaneye kontrole gittiğinde içeri alınmadı. Akça'nın hastaneye ve doktora karşı güven bunalımında olduğunu öne süren hastane yönetimi, söz konusu tedavinin başka yerde yapılması için karar aldıklarını açıkladı. Adana İl Sağlık Müdür Vekili Tanju Altunsu ise bu karara, ?hasta haklarına aykırı? gerekçesiyle karşı çıktı.

Adana Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 8 kez ameliyat edilen emekli bekçi İsa Akça'ya uygulanan tedavi yasağı geçtiğimiz cuma günü, kontrole gittiğinde ortaya çıktı. 1995 yılında Emniyet'ten emekli olan İsa Akça, iki yıl önce alt dudağında çıkan yara sebebiyle Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne gitti. Tetkikler sonucu Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Haluk Yavuz tarafından ameliyat olmasına karar verildi. Akça'nın dudağın-daki kanserli tümör alındı.

Bu süre içinde ışın tedavisi uygulandı. Hastalığı geçmeyen Akça'yı, Dr. Haluk Yavuz, ikinci kez ameliyat etti. İkinci ameliyattan sonra daha kötü olduğunu ve eşinin yardımıyla yalnızca sıvı tüketerek beslendiğini anlatan Akça, ağzının küçüldüğünü ve sorunlarının arttığını anlattı. Akça, "Bana ?Hafif bir ameliyatla yarayı alıp, estetikle düzelteceğiz.' dediler. Dudağımın ucundaki tümör alt çene ile boyun ve boğazıma yayıldı." dedi. İlk ve ikinci ameliyattan sonra kendi isteğiyle doktor değiştirdiğini vurgulayan Akça, dudağındaki tümörü tamamen almayıp hastalığı ilerlettiğini öne sürdüğü Dr. Haluk Yavuz ile hastane yönetimi hakkında şikayetçi oldu. 57 yaşındaki Akça, 'dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu uzuv zafiyetine sebep olmak'tan 50 milyar lira maddi, 50 milyar lira da manevi tazminat davası açtı. Akça, aynı hastanede görevli ilk doktorunu değiştirdikten sonra tedavisinin iyileşme sürecine girdiğini belirterek, "Şu an uygulanan tedaviden memnunum. Ancak hastane yönetimi, savcılığa suç duyurusunda bulunduğumdan dolayı beni hastaneye kabul etmiyor." diye konuştu. İsa Akça'nın oğlu Sezai Akça (25), Emekli Sandığı yetkililerinin "Ne olursa olsun hastane bu tedaviyi yapmak zorunda." dediğini aktardı. Başkent Üniversitesi Hastanesi Müdürü Turgut Noyan, (beni yanlış tedavi ettiniz) deyip, doktorlara ve hastaneye güvenmeyip tazminat isteyen hastanın tedavisine devam edemeyeceklerini söyledi. Hastanın doktoruna ve hastaneye karşı güvensizliği olduğuna dikkat çeken Turgut Noyan, "Bunu dava konusu yaptığı için tedaviyi devam ettirmeyeceğiz." dedi. İsa Akça'nın ilk iki ameliyatını yapan Dr. Haluk Yavuz, hastanın kendisine tedavi için geldiğinde gecikmiş olduğunu kaydederek, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra ameliyat ettiğini anlattı.

Dr. Yavuz, "Ameliyatı yapmasaydım durumu daha kötü olurdu." diye konuştu. Sağlık İl Müdür Vekili Tanju Altunsu, hastane yönetiminin, suç duyurusunda bulunan kanserli bir hastanın tedavisini sürdürmeme yönünde aldığı kararın "hasta haklarına aykırı" olduğunu söyledi. Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, bunun Hipokrat yemini ve "tıp etiğine" uygun olmadığını, şikayet durumunda doktorla ilgili inceleme yapacaklarını bildirdi.

Hastane bir başka iddia ile daha önce gündeme gelmişti. Hastanede görevli 4 doktorun 16 Haziran 2001'de 19 yaşındaki Hünkar Gök'ün beyin ölümüne karar verdikten sonra cumhuriyet savcısını beklemeden bazı organlarını aldığı ileri sürülmüştü. ?Adana'da organ savaşları' diye yansıyan olayda ölüm riski bulunan Gök'ün ailesine hastane yönetimi tarafından gencin organlarının bağışlanması yönünde baskı yapıldığı da öne sürülmüş, doktorlar hakkında dava açılmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber