Üst kurullardaki geçici görevliler eski işine dönecek, yüksek maaş devri kapanacak

Haber Giriş : 31 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda sıkça tartışma konusu olan üst kurullarla ilgili denetim, maaş ve görev süresinin sınırlandırılmasını düzenleyen tasarı üzerindeki çalışmalar tamamlandı.
Hükümetin, çeşitli toplum kesimlerinin görüşüne sunduğu Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Hakkındaki Yasa tasarısı, düzenleyici ve denetleyici kurumların oluşumu, teşkilatı, görevleri, denetlenmeleri ve kurul üyeleri ile çalışanlarının statüsüne ilişkin ortak usul ve esasların belirlenmesini amaçlıyor. Tasarı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, TMSF, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Telekomünikasyon Kurumu, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'nu kapsayacak.

Tasarıya göre, üst kurulların yönetim kurulları 7 üyeden oluşacak. Üyeler, en az 10 yıllık tecrübe şartını taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Kurul üyelerinden lisans düzeyinde en az bir kişinin hukuk, bir kişinin iktisat mezunu olması ve bir kişinin de kurumun meslek personeli veya ana hizmet birimi amiri olması zorunlu olacak. Kurul başkanını ve ikinci başkanını da yine üyeler arasından Bakanlar Kurulu atayacak. Kurul Başkanı ve üyelerinin görev süresi 6 yılla sınırlı olacak. Süresi biten başkan ve üyeler yeniden atanamayacaklar.

Kurul başkan ve üyeleri, bilimsel amaçlı ders ve konferans gibi etkinlikler hariç, özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiçbir görev alamayacaklar, ticaretle uğraşamayacaklar, kurumun düzenlemek ve denetlemekle yetkili olduğu sektördeki ortaklıklarda pay sahibi olamayacaklar. Kurul başkan ve üyeleri ile eş ve velayeti altındaki çocukları göreve başlamadan önce maliki oldukları menkul kıymetleri satmak suretiyle elden çıkarmak zorunda olacak. Kurum personeli hakkında da aynı düzenleme geçerli olacak.

Kurul üyeleri ve diğer personel, kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve ticari sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklayamayacaklar. Kurul üyeleri atandıkları ve görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde mal beyanında bulunacak. Kurul başkan ve üyeleri Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu huzurunda, görevlerinin devamı süresince kurulun işlerini tam bir dikkat, dürüstlük ve tarafsızlık ile yürüteceklerine, kanun hükümlerine aykırı hareket etmeyeceklerine ve ettirmeyeceklerine dair yemin edecekler. Kurullardaki daire başkanlıkları sayısı 10'u geçemeyecek, yurtdışında ve taşrada teşkilat kuramayacaklar. Ancak RTÜK taşra teşkilatı kurabilecek. Kurullarda çalışan personel başka kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilemeyecekler.

Kurul başkanına başbakanlık müsteşarının, üyelerine ise başbakanlık müsteşar yardımcısının her türlü ödemeler dahil aylık net ücreti tutarında aylık ücret ödenecek. Kurumun kadro karşılığı sözleşmeli personelinin ücretleri ile diğer mali ve sosyal haklar ise kurul tarafından tespit edilecek.

Kurum gelirleri bir bankada açılacak hesapta toplanacak. Kurumun gelirleri ile giderleri arasındaki olumlu fark, kurum bütçesinde öngörülen harcamalar dikkate alınarak her üç ayda bir hazineye aktarılacak. Kurumlarda hukuka uygunluk denetimi, mali denetim ve performans denetimi yapılacak. Kurumların iç denetimi başkan, dış denetimi ise Sayıştay tarafından yapılacak. Kurumun yıllık faaliyet raporu, mali tabloları ve bütçe kesin hesabı TBMM'ye sunulacak. Bu rapor ile Sayıştay'ın mali denetim raporu, kurul kararları ve yaptıkları düzenlemeler, işlemler, araştırma ve soruşturmalar her yılın Mayıs ayı sonunda kamuoyunun bilgisine sunulacak.

Tasarıda, üst kurullarda halen geçici görevle çalışan personelin görevlerinin kendiliğinden sona ermesi öngörülüyor. Söz konusu personel bir ay içinde kurumuna geri dönecek. Üst kurullardaki ücretlerin yüksek olması nedeniyle çok sayıda kamu çalışanı buralarda geçici görevli durumunda çalışıyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber