Dolar yatırımcısı dikkat!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 06:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Eren Güler

Dolardaki kan kaybı son hızla devam ediyor. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı çok güçlü görünürken, euro tarafında da yeni rekorlar geliyor.

Dolarda hal böyle iken YTL de genel eğilimden payına düşeni alıyor. Özellikle son haftalarda dolar YTL karşısında deyim yerindeyse dibe vururken, yatırımcılar bundan sonra ne olacak sorusunun yanıtını arıyor. Genelde uzmanlar düşüşün bu seviyelerde durulmasını bekliyor. Ancak Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç, dolardaki düşüşün uzun süre daha devam edeceğini belirterek iddialı bir yorum yapıyor...

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç dolar ile ilgili iddialı ifadeler kullandı. Doların önümüzdeki dönemde daha da kötüye gideceğini düşünen Toguç, şu tanımı yaptı: "Dolar, çok büyük bir kredi balonunun oluşturduğu bir para birimidir. Artık ABD'de ekonomi yavaşlıyor ve resesyon korkuları da var. Bu para birimine kim yatırım yapmak ister?"

"DOLAR BİR KREDİ BALONUDUR"

Merkez bankalarının bile dolardan kaçtığını söyleyen Toguç, şöyle devam etti: "Gelişmekte olan ülke para birimleri daha fazla kazanç sağlıyor. Dolar tüm dünyada yatırım aracı ve güvenli liman olmaktan çıkıyor. Dolar cinsi tüm yatırım araçlarının fiyatlarının düşmesini bekliyorum. Dolar geleceği olan bir para birimi değil."

"FED TOPLANTISI ÖNEMLİ"

Fortis Yatırım ekonomisti Erkin Işık ise doların seyrinde dış konjonktür ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) önümüzdeki hafta yapacağı toplantının önemli olduğunun altını çizdi. FED'in faizleri 50 baz puandan az indirmesi durumunda piyasaların olumsuz etkileneceğini ifade eden Işık, bu durumda dolar tarafında bir miktar yükseliş görülebileceğini söyledi. Işık, seçimden sonra dolarda oluşan mekanizmayı da şu sözlerle anlattı:

HIZLI HAREKETLER OLMAZ

"Yerli yatırımcılar kurlar düşünce döviz alıyorlar, yükseldiğinde de satıyorlar. Bu durum dolarda aşağı ve yukarı hızlı hareketleri limitliyor. Bundan sonra da dolarda fazla bir yükseliş olmaz. Ayrıca düşüş de zorlaşır, çünkü alttan talep gelecek"

"AŞAĞI GELDİKÇE SIKIŞIYOR"

Turkish Bank Hazine Müdürü Alev Sıcakyüz, doların bugün 1.26 seviyesinin altını gördüğünü, ancak bonoda satışlar başlayınca tekrar 1.26'nın üzerine çıktığını söyledi. "Genel olarak iyimser bir hava var ve yurtdışını izliyoruz" diyen Sıcakyüz, doların aşağı geldikçe sıkıştığına dikkat çekti. Olumsuz bir haberle kurların yükselişe geçebileceğini belirten Sıcakyüz, şöyle devam etti:

PİYASADA TEDİRGİNLİK VAR

"Piyasalar FED'in toplantısını bekliyor. Eğer FED indirim yapmazsa çok olumsuz bir etkisi olur. 25 baz puanlık bir indirimde ise fazla bir etki yaratmaz. 50 baz puanlık indirim halinde kurlar 1.25'in altını görebilir. Ancak kurlar aşağı gelse bile piyasada bir tedirginlik var ve bu tedirginlik de kredi piyasasında yaşananların ne kadar hasar vereceğinin bilinmemesinden kaynaklanıyor. Eğer hasarın boyutu büyük olursa etkilerini piyasada görebiliriz. Dolar artık bir yatırım aracı olarak değil, bir sigorta olarak değerlendirilmeli. Kurların seviyesine göre portföylerde yüzde 20 ile yüzde 50 arasında dolar tutulabilir."

DÜŞÜŞ KALICI OLMAZ

A Yatırım Genel Müdür Yardımcıcı Murat Salar ise, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "önümüzdeki dönemlerde dövizin bu denli düşük kalmayacağını zannediyorum. FED'in 18 Eylül 2007 tarihindeki toplantısının ardından bir realizasyon geleceğine inanıyorum. Doların 1,25'in altını göreceğini zannetmiyorum. Görebilir ama bu kalıcı olmaz." Salar, yatırımcılara günlük işlemlerden uzak durmalarını, 18 Eylül'den sonraki realizasyona dikkat etmelerini önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber