Suriye'ye insanlık kapıları kapatıldı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına olanak sağlayan kararın süresinin dolmasına saatler kala yardım mekanizmasının görev süresini 6 ay daha uzattı. Bunun yanında Suriye'ye gönderilen insani yardımların alındığı kapıların sayısı Rusya'nın veto tehdidinin ardından dörtten ikiye düşürüldü.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ocak 2020 06:11, Son Güncelleme : 11 Ocak 2020 09:27
Suriye'ye insanlık kapıları kapatıldı

Suriye'ye 2014 yılından beri insani yardımların yapıldığı sınır kapılarının sayısı, Rusya'nın veto tehdidinin ardından dörtten ikiye indirildi.

SÜRE 6 AY UZATILDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına olanak sağlayan kararın süresinin dolmasına saatler kala, uzun süren müzakerelerin ardından yardım mekanizmasının görev süresini 6 ay daha uzattı.

DAİMİ ÜYELER ÇEKİMSER

Karar, Rusya ve Çin'in çekimser kalmasıyla kabul edildi ancak sınır kapıların sayılarının azaltılmasından memnun olmayan ABD ve İngiltere de oylamada çekimser kaldı. Karara 11 ülke ise destek verdi.

SURİYE ÇOCUĞUN İNSANLIĞI UTANDIRAN GÖRÜNTÜSÜ

Suriye'de Rusya ve rejime ait savaş uçakları, Halep kent merkezinde Esed güçlerinin kuşatmasındaki Bustan el Kasr semtine hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu, bölgedeki binalar hasar gördü. Saldırı sonucu yaralananlar, çevredeki sahra hastanelerine nakledilerek tedavi altına alındı. Enkazdan kurtarılan küçük bir çocuğun yüzündeki şaşkınlık, çaresizlik, küskünlük ve sessizlik insanlığı bir kez daha utandırdı.

KAPI SAYISI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ

Almanya ve Belçika tarafından hazırlanan tasarıya Rusya'nın itirazları ve veto tehdidi üzerine, insani yardımların girdiği mevcut sınır kapılarının sayısı yarıya düştü.

2014 yılından beri her yıl 12 aylığına yenilenen BMGK kararı ise bu kez ancak 6 ay uzatılabildi.

TÜRKİYE KAPILARINDAN DEVAM EDİLECEK

Daha önce ikisi Türkiye'den olmak üzere dört sınır kapısından yapılan insani yardımlar bundan sonra sadece iki sınır kapısından gönderilebilecek. Çıkan kararla İnsani yardımlar, Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava sınır kapılarından yapılmaya devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber