Yangından korkmayın önlem alın!

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik gereği çok katlı yapılarda bulunması zorunlu olan yangın merdiveni, insan hayatını kurtaran, yangın anında insanların tahliye olmasını sağlayan en temel tedbirdir.

Kaynak : Advertorial
Haber Giriş : 18 Temmuz 2020 16:16, Son Güncelleme : 19 Mart 2021 10:20
Yangından korkmayın önlem alın!

Yangın merdiveni inşaat sektörünün en önemli alanlarından birisidir. Bu alanda yapılacak hamleler ve uygulanacak yöntemler yangın anında güvenli tahliye için oldukça önemlidir. Bu anlamda yangın merdivenleri hakkında bazı yasal zorunluluklar mevcuttur.

Yangın merdiveni yönetmeliği adı altında tek bir başlıkta toplanan bu yasal zorunlulukları, inşaat sektöründe bulunan herkesin bilmesi gerekmektedir. Yangın merdivenin tüm detaylarını veren bu yönetmeliğe uygun şekilde imalat yapılmadığı taktirde birçok sorun ortaya çıkacaktır. Uygulanmadığı taktirde yasal sorunlar oluşacaktır.

Yangın Merdiveni Hangi Standartlarda Olmalıdır?

Yangın merdiveni yönetmeliği bazı standartları içermektedir. Bu standartlara göre imalat yapılmalıdır. Ayrıca montaj esnasında da bahsedilen şartlar sağlanarak süreç tamamlanmalıdır. Standartlar şu şekilde sıralanabilir. Yangın merdiveni bazı durumlarda zorunludur. 21,5 metreden daha yüksek olan binalarda mutlaka yangın merdiveni bulunması gerekiyor.

Yangın merdiveninde herhangi bir kilit bulunmaması gerekiyor. Sadece dışarıdan girişleri engelleyecek kilide müsaade edilmektedir. Bunun sebebi hırsızlık gibi durumların yaşanmasını engellemektir. Fakat yapılan denetimlerde iç bölümde kilit bulunması halinde yapı denetim tarafından onay verilmemektedir.

Yangın merdiveni kapısı özel olarak imal edilmektedir. Gerekli yangına dayanım şartlarını sağlamalıdır. Kapı malzemesinde ve yalıtımda istenilen şartlar sağlanmalıdır. Kapı imalatında kullanılan hammadde bu konuda oldukça önemlidir. Yangın esnasında veya herhangi bir darbe alması durumunda tahliyeye imkan tanıyacak kadar sağlam kalabilmelidir.

Montaj esnasında belirtilen yükseklik ve şartlar sağlanmalıdır. Tüm bu standartlara dikkat edildiği taktirde yangın merdiven yönetmeliği için uygun bir merdiven tasarımı yapılabilir. Montaj şartlarına ve bina yapısına göre gerekli olan detaylara da dikkat edilerek hatasız bir yangın merdiveni imalatı gerçekleştirilebilir.

Hangi Durumlarda Yangın Merdiveni Gerekir?

Hangi durumlarda kullanılması gerektiğini bina boyutları belirlemektedir. 21,5 metreden daha kısa olan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu bulunmuyor. 21,5 metreden 30,5 metreye kadar olan binalarda ise 1 adet yangın merdiveni bulunması gerekmektedir. 30,5 metreden yüksek olan binalarda ise yangın merdiveni 2 adet olmalıdır. 51,5 metreden sonra olan binalarda 2 adet olan yangın merdiveni hakkında bazı özel detaylar mevcuttur. Bu detaylara uygun şekilde tasarım ve montaj yapılmalıdır. Ayrıca depo, dükkan, fabrika, mağaza, imalathane gibi yapılarda mutlaka 2 adet yangın merdiveni yer almalıdır. Yangın danışmanlığı için yangın danışmanı görüşebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber