Toplu alım ihalesi sayesinde 200 milyon YTL'lik tasarruf

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde hizmet kalitesini artırmak amacıyla yeni cihaz alımları başta olmak üzere büyük yatırımlar yapıyor. Bakanlık, bu hizmetleri yaparken tasarruftan da ödün vermiyor. Bu çerçevede il sağlık müdürlüklerinden, bir yazı ile tasarruf konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi. Bakanlığın tasarruf çağrısını dikkate alan Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, sadece bir ihalede 200 bin YTL'nin devletin kasasında kalmasını sağladı.

Sağlık Bakanlığı, bu yıl bütün il sağlık müdürlüklerine tasarruf yapılması adına gerektiğinde toplu alım ihalelerinin yapılacağı yönünde genelge gönderdi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, genelge sonrasında, hazırlıklar yaptırarak il bazındaki sağlık harcamalarıyla ilgili toplu alım ihalesi yapmaya başladı. Müdürlük, hastanelerinin ihtiyacı olan 4 adet doppler ultrason (renkli) cihaz alımı için toplu alım ihalesi yaptı. İhaleye çok sayıda firma katıldı. Bugüne kadar ihalelerde 145 bin YTL'ye alımı yapılan renkli ultrason cihazının bir adeti bu ihalede 95 bin YTL'ye alınmış oldu. Toplu alım ihalesi ile düşen fiyatlarla 4 cihazda 200 bin YTL'nin devletin kasasında kalması sağlandı.

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, sadece cihaz alımında değil, çeşitli tahlil, tıbbı malzemeler ve sağlık hizmeti alımında da toplu alım ihalesi uygulamak için çalışma başlattı. Daha önce bir hastane guatr hormon testi için 1 YTL harcarken, başka bir hastanenin 3 YTL 60 yeni kuruş harcaması oldu. Büyük hastaneler romatizma tahlilleri için 40 yeni kuruş harcama yaptı. İlçe bazındaki hastaneler ise 2 YTL 78 kuruş harcadı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, şeker hastalarının kandaki glikoz ölçüm tahlili 14 yeni kuruşa yapılıyor. Tomarza İlçe Devlet Hastanesi'ndeki bu ücret 68 yeni kuruş. Tahliller için alınan malzeme arasındaki fiyat farkı ise yine devletin cebinden çıkmış oluyor.

Sağlık Müdürlüğü, şehir merkezindeki hastanenin en düşük fiyatlarla yararlandığı bu hizmet ve malzeme alımından bütün hastanelerin faydalanması için toptan alım ihalesi yapmaya karar verdi. Toptan alım ihalesine göre sadece bu yılki verilerle, devlete 10 milyon YTL tasarruf sağlayacak.

Dr. Kadir Çetinkara, yapılan tahlillere göre hastanelerin malzeme talep sayısının değiştiğini ifade ederek, "Adedi fazla olan hastaneler ihalede minimum seviyede fiyatla alım yapıyor. Diğer hastanelerde ise bu satış oldukça pahalı oluyor. Firmalar, minimum seviyedeki satıştan da kazanç sağlarken, maksimum fiyatla satıştan yüzde 300'lere varan kar ediyor" diye konuştu.

Bu sistemi değiştirmek ve her hastanenin daha ucuza hizmet ve malzeme alımı sağlamağı amaçladıklarını anlatan Sağlık Müdürü Çetinkara, çözümü il bazında hizmet veren hastane ve sağlık ocaklarının ihtiyaçlarını toptan alım ihalesi ile daha ucuza getirmekte bulduklarını dile getirdi.

Müdürlük, hazırladığı toptan alım ihalesi ile hastanelerin ihtiyaç listesini hazırladı. Sağlık ocaklarının ihtiyaç listesi de elinde bulunan müdürlük, 2008 yılı için toptan alım ihalesi açacak. 2007 yılında 20 milyon YTL'yi bulan harcamalarda, toptan alım ihalesi uygulandığında 10 milyon YTL kar edilebileceği belirlendi. 2008 yılında ise 30 milyon YTL'yi bulması hedeflenen harcamalardan en az yüzde 50 kar edilmesi amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber