Yüksek oya karşın YÖK'e takıldılar!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 08:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversitelerindeki seçimlerde yüksek oy alan bazı rektör adayları, Cumhurbaşkanı Gül'ün ataması için YÖK tarafından Çankaya'ya gönderilen listeye giremedi

Bahar Atakan

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerindeki seçimlerde öğretim üyelerinden yüksek oy alan bazı rektör adaylarının isimlerini Çankaya Köşkü'ne gönderilen atama listesinden çıkardı. Bilecik Üniversitesi'nde birinci olan Prof. Dr. Mehmet Duman, Hacettepe Üniversitesi'nde üçüncü olan Prof. Dr. Murat Tuncer, Selçuk Üniversitesi'nde yine üçüncü olan Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu'nun ismi listede yer almadı. Danıştay'ın ceza mahkemesinde yargılanmasına karar verdiği Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın ismi ilk sırada Köşk'e gönderildi.

27 adayla görüşüldü

YÖK Genel Kurulu üyeleri, önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e atama yapması amacıyla gönderilen "3 kişilik sıralama listesi" için 5 üniversiteden 27 rektör adayıyla yüz yüze görüşme yaptı.

Üyeler, Hacettepe, Galatasaray, Selçuk, Bilecik ve Karabük üniversitelerinde yapılan seçimler sonucunda belirlenen rektör adaylarını dinledi. Galatasaray Üniversitesi'nden 3, diğer üniversitelerden 6'şar aday olmak üzere toplam 27 aday, üniversiteleriyle ilgili yapacakları çalışmaları anlattı.

Birinci olan, listede yok

Kurul, toplantının sonunda her üniversite için 3'er aday belirleyerek bir liste oluşturdu ve listeyi atama için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına gönderdi.

Edinilen bilgiye göre, Bilecik Üniversitesi'ndeki seçimde en çok oyu almasına karşın Duman'ın ismi Köşk'e gönderilen listeden çıkarıldı.

Hacettepe Üniversitesi'ndeki seçimde üçüncü olan Tuncer ile Selçuk Üniversitesi'ndeki seçimde yine üçüncü olan Kapıcıoğlu'nun isimleri de listede yer almadı.

Galatasaray Üniversitesi'ndeki seçimde üçüncü olan Prof. Dr. Köksal Bayraktar da 'yaş haddi' nedeniyle listeye alınmadı, yerine Prof. Dr. Öztek Yaman seçildi. Karabük Üniversitesi'nden YÖK'e bildirilen listede de sıralama değişikliği yapılmadı.

Köşk'e gönderilen ve "sır gibi" saklanan isimlere Milliyet ulaştı. Selçuk Üniversitesi'nin mevcut rektörü Okudan'ın isminin ilk sırada Köşk'e gönderildiği görüldü.

YÖK Disiplin Kurulu, Okudan hakkında, "tıbbı malzeme alımında kamuyu zarara uğrattığı" gerekçesiyle soruşturma açmıştı.

Danıştay da YÖK'ün verdiği lüzum-u muhakeme kararını onamıştı.

Yüksek Mahkeme, Okudan'ın Konya Başsavcılığı'nca soruşturulmasına karar vermişti.

İşte YÖK'ün listesi

Köşk listesindeki isimler şöyle:

Hacettepe: Uğur Erdener, İskender Sayek, Hasan Bayhan.

Galatasaray: Ethem Tolga, Ahmet İnsel, Öztek Yaman.

Selçuk: Süleyman Okudan, Ferruh Yıldız, Giray Karalezli

Bilecik: Mustafa Çakır, Azmi Özcan, Mete Koçkar

Karabük: Burhanettin Uysal, Ercan Candan, Ulvi Şeker.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber