Birlikte hareket etme kararı alan memur sendikaları, en az 900 milyon istiyor

Haber Giriş : 02 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları, toplu sözleşme öncesi, birlikte hareket etme kararı aldı. En düşük maaşın ortalama 900 milyon lira olmasını isteyen sendika başkanları, "Yüzdelik değil, kayıplarımızı telafi edecek bir ücret istiyoruz" dediler

15 Eylül'de hükümetle toplu sözleşme masasına oturacak memur sendikaları taleplerini Tercüman'a anlattı. Toplu sözleşmede, maaş kayıplarını telafi edecek temel bir ücretin saptanmasını gündeme getirecek olan memur sendikaları, birlikte hareket etme kararı aldılar.

KESK Başkanı Sami Evren, kamu çalışanlarının yüzde 60'ının 481 milyon ile 500 milyon lira arasında maaş aldığına dikkat çekerek, "Sayıları 2 milyonu bulan memurun 870 bini açlık sınırınn altında maaş alıyor. Gelir dağılımdaki adaletsizlik böyle devam edemez. En düşük, yani temel ücretin 940 milyon liraya yükseltilmesini istiyoruz. Taleplerimizin zeminini, asgari geçim standardı tespit komisyonunun belirlediği 4 kişilik bir ailenin kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç asgari ücret miktarnı (940 milyon) baz alınarak, hesaplanması oluşturuyor. Bu gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi için atılacak ilk adımdır" dedi.
Toplu sözleşmenin ekonomik programla yakından ilgili olduğuna da ifade eden Sami Evren, "Kısa vadede çözüm, faiz dışı fazla oranına bağlı. Yüzde 6 olarak açıklanan fazi dışı fazlanın yüzde 4.5'a çekilmesi ile taleplerimiz karşılanır" diye konuştu.

ORTAK HAREKET EDİLECEK

Türkiye Kamu- Sen Başkanı Bircan Akyıldız da memur maaşlarının açlık sınırı seviyesinden kurtarılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "En düşük memur maaşı, Kamu-Sen'in belirlediği asgari geçim haddi olan 820 milyon liranın üzerinde olmalı. Yüzdelik zamlarla işimiz yok. Yüzdelik zammı konuşuruz ama ne zaman? En düşük memur maaşı asgari geçim haddine çekildikten sonra konuşuruz. Bizim için önemli olan, kamu çalışanlarının ücretlerindeki adaletsizliğin giderilmesi konusunda atılacak adımdır''
Kamu çalışanlarını ortak bir noktada buluşturmak amacıyla bir komisyon kurulacağını da ifade eden Akyıldız, "Önceki gün KESK Başkanı Sayın Evren ile görüştük. Memur-Sen'le de görüşeceğiz. Ortak hareket etme amacındayız. Teknik düzeyde ortak komisyon kurulacak. Önümüzdeki günlerde bu komisyonda talepler ortaklaştırılacak. İsteklerimiz, toplu sözleşme masasında bir bütün olarak sunulacak" dedi.

İşte kamu çalışanlarının talepleri
* En düşük memur maaşı, ortalama 900 milyon olmalı.
* Aile yardımı 175 milyon liraya yükseltilmeli. (Halen 2 çoklu bir alie için 17 milyon)
* Çocuk yardımı 105 milyon olmalı. (Halen tek çocuk için 8 milyon 300 bin lira)
* Kira yardımı 221 milyon lira olmalı. (Halen 400-600 bin lira)
* Memura grevli-toplu sözleşme hakkı verilsin.
* Memura siyaset yapma hakkı verilsin.
* Doğum izinleri 24 haftaya çıkarılmalı.
* Meslek hastalıkları iş riski için yasal düzenlemeler getirilmeli.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber