Gül, 146 kararnameden sadece birini onaylamadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı makamına oturmasının ardından hükümetin gönderdiği kararnamelerden sadece birinin Köşk'ten onay almadığı ortaya çıktı

SALİHA ÇOLAK Ankara

Çankaya Köşkü'nün, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna AKP'den bir ismin oturmasıyla, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri gönderdiği atama kararnamelerinin onay makamı haline geleceği yolundaki iddialar TBMM gündemine taşındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, göreve geldiğinden bu yana hükümetin 146 kararnamesinden sadece birini geri gönderdiği ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün yazılı soru önergesini yanıtlarken, Gül ile Sezer döneminin atama bilançosunu açıkladı.

Çöllü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Kasım 2002 ile 27 Ağustos 2007 arasında Cumhurbaşkanlığı'na kaç atama kararnamesi sunulduğunu, bunların kaçının geri çevrildiğini sordu.

Çöllü, aynı süre içinde Başbakanlık'a gelen atama kararnamelerini de sorarken, Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Ağustos'tan sonra Köşk'e sunulan atama kararnameleriyle geri çevrilenlerin ve bu sürede Başbakanlık'a gönderilen kararnamelerin durumunu öğrenmek istedi.

Önergeyi yanıtlayan Çiçek, Sezer döneminde Köşk'e 4 bin 212 atama kararnamesi gönderildiğini, bunların 562'sinin iade edildiğini, aynı dönemde Başbakanlık'a, devlet bakanı ve başbakan yardımcılıklarıyla bakanlıklardan toplam 4 bin 787 atama kararı geldiğini, bunların 427'sinin geri gönderildiğini açıkladı.

Çiçek, 28 Ağustos'tan sonra Cumhurbaşkanlığı makamına 146 atama kararnamesi gönderildiğini, bunların sadece birinin iade edildiğini bildirdi. Bu sürede Başbakanlık'ta 220 atama kararnamesi bulunduğunu kaydeden Çiçek, bunların 3'ünün geri çevrildiğini belirtti.

Ek bilgiye gerek yok

Çöllü'nün, "Cumhurbaşkanlığı'na atamalarla ilgili olarak yalnızca kararname mi gönderilmektedir? Özgeçmiş ve benzeri belgeler de gönderilmekte midir? 28 Ağustos 2007'den sonra atama kararnameleri gönderilen kişilerle ilgili olarak, Cumhurbaşkanlığı'nın hakkında ek bilgi istediği bürokrat olmuş mudur? Olmuş ise bu bürokratlar kimlerdir ve ne işlem yapılmıştır?" yönündeki sorularına verilen yanıt şöyle:

"Cumhurbaşkanlığı makamına atama kararları gönderilirken ekinde biyografi ve gerekçe formları ile birlikte gerekli belgeler gönderilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı makamına atama kararları gönderilirken ekinde kişilerle ilgili sicil bilgileri gönderildiğinden ek bilgi istenmemiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber