Dünya küresel ısınma rakamları ürkütücü, kuraklık göçleri kapıda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ısınmada rakamların ürkütücü boyutlara ulaştığı belirtildi. Dünyanın bu gidişle çölleşeceği, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu birçok ülke toprağının sular altında kalacağı belirtilerek, göçlerin artacağı ifade edildi.

Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nce "Çevre, Sağlık ve İnsan" başlığıyla düzenlenen seminerlerin üçüncüsü olan "Küresel Isınma ve Çevre Sağlığı", Belediye Başkanı Cevat Durak'ın da katılımıyla Karşıyaka Nikah Sarayı'nda yapıldı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Osman Karababa'nın konuk konuşmacı olarak katıldığı seminere, özellikle öğrenciler ilgi gösterdi. Prof. Karababa, küresel ısınmanın atmosferdeki ısı artışına bağlı olduğunu, bunun temel sebebinin sanayileşen ülkelerden yoğun olarak salınan başta karbondioksit, metan ve kloroflorokarbon olmak üzere sera gazları olduğunu belirtti.

Karababa, "Bu gazların artan yoğunluğunun sonucu olarak güneş ışınları atmosferde daha çok tutuluyor, bu da yeryüzü sıcaklığını arttırıyor. Kuraklık, seller, kasırgalar ve bunların sebep olduğu hastalıklar yaygınlaşıyor. Dünyadaki birçok canlı türünün de yok olabileceği savı oldukça güçlü" dedi.

Karababa, ayrıca, küresel ısınmadan sorumlu tutulan karbondioksit ve diğer sera gazlarının azaltılması için doğru enerji kullanımı ve kaynaklarına değinerek; güneş, rüzgar ve çift cam uygulamasının önemini vurguladı. Fosil yakıtlarından özellikle petrol, kömür ve doğal gazdan ise uzak durmak gerektiğini ifade etti. Dünyada karbondioksit salınımına kısıtlama getiren Kyoto anlaşmasından da söz eden Prof. Dr. Karababa, "Bu ciddi bir girişim ama ne yazık ki bu anlaşmayı imzalamayan ülkelerden biri Türkiye, diğeri ABD" şeklinde konuştu. Daha sonra katılımcılar, Karababa'ya sorular yöneltti. Seminerin sonunda Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ayhan Börekçi, Ali Osman Karababa'ya teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber