Alemdaroğlu'nun görevden alınması için gerekçe çok

Haber Giriş : 11 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Erdin, Alemdaroğlu'nun görevden alınması için birçok sebebin bulunduğunu belirterek, YÖK'ün bu konuda Cumhurbaşkanı'na teklif sunmakta geç kaldığını söyledi.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Erdin, YÖK'ün, yaptığı usulsüzlükler mahkeme kararlarıyla tesbit edilen İ.Ü. Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınması teklifini Cumhurbaşknı'na sunmakta geç kaldığını açıkladı. İstanbul Tabib Odası'nda, İstanbul Tabib Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Cerkezoğlu, İ.Ü. öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ve Prof. Dr. Nihal Saban ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Erdin, Alemdaroğlu'nun hukuksuzluklarını Atatürk kisbesi altına gizlemeye çalıştığını vurguladı.

İÜ'de usulsüzlük ve yetersizliklerin üstünün bazı siyasi sloganlarla kapatılmak istendiğini vurgulayan Erdin, "Alemdaroğlu'nun 'Laparoskopik Cerrahi' adlı kitapta, P.Quilici'nin 'New Developments in Laparoscopy' kitabından intihal yaptığı bugün raporlarla kanıtlanmıştır. Bu durumda Alemdaroğlu'nun değil rektörlük, öğretim üyeliği görevinde dahi bir saniye tutulmaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Devlet adına politika yaptı

Prof. Erdin, intihal olayından başka İ.Ü'de bilim çevrelerinin kabul edemeyeceği şekilde hukuksuzlukların yapıldığına dikkat çekerek, "Rektör'ün görevden alınması için sebep çok. Alemdaroğlu, Rektörlük titrini kullanarak devlet adına dış politika yürütmeye kalkmıştır. Önce Yunanistan ile bilimsel temasları keyfi olarak yasaklamış, ardından Yunan Dışişleri Bakanı Y.Papandrau'ya eğitim yılını başlattırmıştır. Daha sonra da Kıbrıs ve Yunanistan'ın 100 bin şehit verilerek alınacağını açıklamıştır. Bir rektörün Üniversite camiasını komik duruma düşürmeye hakkı yoktur" dedi.

'Oda üyeliğinden ihraç ettik'

Toplantıda İstanbul Tabib Odası adına konuşan Dr. Ali Çerkezoğlu, Odalarının Kemal Alemdaroğlu'nun, intihal yaptığını uzman bilim adamlarının incelemesi sonucu rapora bağladığını belirterek, Alemdaroğlu'nu oda üyeliğinden ihraç ettiklerini açıkladı. Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise, kendisi gibi 8 öğretim üyesine kötü sicil notu veren Alemdaroğlu'nun hukuksuzluklarının mahkemeden döndüğünü belirterek, "Alemderoğlu bizimle uğraştığı için bölümümüzün internet bağlantılarını kesmiştir. Sebebi rektörlüğe sorulduğunda, deprem hasarı olarak açıklandı. Ancak 20 metre ilerde internet kafe çalıştırılıyordu. Biz bağlantıyı sağlayabileceğimizi ilettiğimizde buna izin vermedi" dedi.

Keyfi uygulamalara imza attı

Hukuk Fakültesi'nden hocaların ayrılmaya zorlanmaları. Anayasa Kürsüsünde Türkiye'nin sahasında en önemli isimlerinden biri olan Bülent Tanör'ün dersinin elinden alınması. Zamanın Azarbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in TBMM'deki konuşmasında değindiği, bilim dışı faaliyetleriyle ismi duyulan Ferman Demirkol'un Hukuk Fakültesi'nin kuvvetli muhalefetine rağmen rektörlükçe Yrd. Doç. olarak atanarak Tanör'ün derslerinin verilmesi. (Bu uygulama mahkeme kararıyla iptal edilmiştir.) Bülent Tanör'ün despotluğa direnmesi üzerine öğretim üyeliğinden çıkartılması.

Muhalif öğretim üyelerinin bulunduğu bölümlerin keyfi olarak kapatılması.

Üniversitede birim kitaplıklarının yağmalanması.

Türkiye'nin konusunda en kıymetli kurumlarından biri olan İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsünün keyfi bir tutumla eritilmesi, Anabilim dallarının kapatılması, asistan verilmemesi, hocaların sürülmesi sonucu Enstitünün vasat bir kliniğe indirgenmesi.

Keyfi olarak muhalif hocalara kötü sicil verilmesi. Kötü sicil verilen hocaların hepsi mahkemede sicillerini düzelttiler.

Rektörlüğün hukuk dışı uygumalarla ilgili mahkeme kararlarını tanımaması.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber