5 milyon abone Hesaplı Hat'tan yararlanamıyor

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un 1 Ağustos'ta yürürlüğe koyduğu 5 farklı tarife paketinden, daha çok köy ve ilçelerde yaşayan manuel santrala sahip yaklaşık 5 milyon kişi yararlanamıyor.

Üstelik büyük yerleşim yerlerindeki dijital santral abonelerine göre daha fazla ücret ödemek zorunda kalıyor. Sistem nedeniyle mağdur olan abonelerin Standart Hat dışında başka bir alternatifi yok. Hiçbir hattı seçmeyenler, otomatik olarak Standart Hat'a kaydırıldıkları için, 4 milyon 300 bin lira fazla ücret ödeyecek. Böylece yaklaşık 5 milyon abone, almadığı hizmetin karşılığında Telekom'a her ay 2 trilyon 150 milyar lira para yatıracak. Kırsal tip santrallara sahip vatandaşlar, ?Hesaplı Hat?tan istifade edebilseydi, 7 milyon 200 bin lira karşılığında 100 kontör alabilecekti.

Tüketiciler Derneği Federasyonu Genel Başkanı Turhan Çakar, sabit telefonlardaki uygulamanın eşitlik ilkesine ve kamu yararına aykırı olduğunu öne sürerek, ?Türk Telekom'un uygulaması indirim değil, zam içermektedir.? açıklamasında bulundu.

Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ise kırsal tip santral olarak adlandırılan eski model manuel santralların bazı özelliklerden yoksun olduğunu belirterek, ?Abonenin aleyhine herhangi bir sorun yaşanması halinde biz bunu tüketicinin lehine yansıtırız. Santralların birtakım üstün vasıfları da, eksiklikleri de var. Uygulamada, dijital santralle, mekanik santral arasında bir sorun yaşanmaz.? dedi.

Ancak, Türk Telekom'un hazırladığı ve kamuoyuyla paylaştığı 5 farklı konuşma paketinin, ?Kırsal santral'larda uygulanmasının imkansız olduğu ortaya çıktı. Çünkü bu tip santrallar, konuşma sürelerine göre kontör hesabı yapamıyor. Daha çok belli bir süre kontör atışı yöntemiyle çalışıyor. Dijital olmayan santrallarda, şehirlerarası ve milletlerarası görüşme süreleri önceden belirlendiği için abone, yaptığı az konuşma süresine karşılık, farkında olmadan yüksek fatura ödüyor.

Mesela; ?Elif? tipi manuel santralla, şehirlerarası yapılacak bir görüşmede, 30 saniyede 3 kontör, milletlerarası görüşmedeyse 12 saniyede 4 kontör atması yönünde bilgi yükleniyor. Makine bunun dışında hiçbir detay vermiyor. Yapılan milletlerarası bir görüşmede 24 saniye yerine 13 saniye konuşan abonenin kontör atışı 8 oluyor. Ücret de buna göre alınıyor. Oysa, Telekom'un 1 Ağustos'ta yürürlüğe koyduğu alternatifler, haksızlığı ortadan kaldırarak, konuşma süresine göre ücret tarifesini esas alıyordu. Fakat, Telekom'un elindeki 21 milyon abone kapasitesine sahip, 11 bin 138 santraldan 10 bin 329'u manuel. Bu nedenle yaklaşık 5 milyon abonenin bağlı olduğu santralların detay çıkarma özelliği bulunmuyor. Bir Telekom uzmanı ise genel müdürün aksine, mekanik santrallarla farklı modellerdeki tarifelerin sağlıklı biçimde ücretlendirilemeyeceğini ileri sürerek santrallar arasında irtibatı sağlayacak işaretleme sistemi olan ?SS-7 (NO7)?nin olmadığını söyledi. Bu sistemin farklı paketlerin farklı biçimdeki kontör atışını ayarlayarak faturalandırmanın da ona göre yapıldığını belirten Telekom uzmanı, kırsal kesim santrallarında ayrıntılı konuşma bilgisi bulunmadığını, bu makinelerle yeni tarifelerin ücretlendirilmesinin mümkün görünmediğini dile getirdi. Öte yandan Türk Telekom'un, ücretlendirme sistemindeki aksaklıkları ortadan kaldırmak için yeni bir ihaleye çıkacağı, söz konusu ihaleyle ilgili olarak da AMDOCS firmasıyla yaklaşık bir yıldır hazırlık yaptığı belirtilirken Genel Müdür Ekinalan, bu konuda yorumda bulunmak istemedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber