Başbakan'ın 6 ayda bitecek dediği 50 okulun ancak ihalesi yapılabildi

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Özel İdaresi, 50 okulun yapımını içeren bir proje hazırladı. Başbakan Erdoğan tarafından duyuruldu. Ancak sadece ihale süreci 6 ay sürdü. Ödeneğin bile hazır olduğunu belirten Vali Güler tepkili.

İlk ve ortaöğretim okulları bugün açılıyor. 14 milyon öğrenci ile 550 bin öğretmen ders başı yapıyor. Birçok ilde okul ve derslik sıkıntısı nedeniyle öğrenciler kalabalık sınıflarda eğitim görecek. Bu sorunun yoğun olarak yaşandığı illerden biri de İstanbul. 6 ay önce projesi hazırlanan ve bugün bizzat Başbakan Erdoğan tarafından açılması planlanan 50 yeni okulun sadece ihalesi tamamlanabildi. Kamu İhale Kanunu'ndaki formaliteler, bürokratik engeller, devletin işleyişindeki hantallık İstanbul Valisi Muammer Güler'i çıldırma noktasına getirdi. Güler, ?Maalesef mevzuatlar formalitelerle dolu. Bütün çabalarımıza rağmen 6 ayda ihale sürecini ancak bitirebildik. Teknolojinin ilerlediği bu çağda böyle bir durum hiç iyi değil. Meclis açılır açılmaz buna çare bulmak gerekir.? şeklinde konuştu.

İl Daimi Encümeni İstanbul'daki sıkıntıyı çözmek amacıyla 11 Mart 2004'te 52 okulun yapımı için ihale kararı aldı. Hedef; 1,5 yıl içinde 150 okulu eğitim öğretime kazandırmaktı. Her altı ayda 50 okulun bitirilmesi planlanmıştı. Okulların parası da hazırdı. İstanbul İl Özel İdaresi ilk etapta bu iş için 250 trilyon liralık kaynak ayırdı. Para hazır, inşaata başlamak için etütler yapılmış, planlar tamamlanmıştı. Sadece işe başlanması gerekiyordu. Çünkü İstanbul'da önemli derslik sıkıntısı vardı ve yapılacak okullar 70-80 kişiye ulaşan sınıf mevcutlarını azaltacaktı. Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliği ?6 ayda 50 okul projesini' Başbakan Tayyip Erdoğan'a iletti. İstanbul'un eğitim sorunlarını yakından bilen Başbakan, projeye sahip çıktı. 17 Mart 2004'te İstanbul Valiliği'nde ?Eğitime yüzde 100 destek kampanyası' çerçevesinde bir tören düzenlendi. Törene Başbakan Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in birlikte katılması konuya verilen önemi gösteriyordu. Törende 50 okulun yapımı için ?start' verildi.

Başbakan Erdoğan törende devletin yaptığı işleri geciktirmesinden yakınmış ve Ümraniye'de yapımı 10 sene süren bir hastaneyi örnek göstermişti. Erdoğan, "Dün Ümraniye'de 1994 yılında 50 milyar lira keşif bedelle temeli atılan hastanenin açılışını yaptık. Ancak sadece 2003 yılında İl Özel İdaresi tarafından buraya harcanan para 6,5 trilyon lira. Yazıktır. Bu fakir fukara, garip gureba milletin hakkını 10 yıl geciktireceksin. Bu rakamları ödeyeceksin. Olmaz böyle şey. Eğer bitirebileceksen başlat, bitirmeyeceksen başlatma. Milleti kandırmanın anlamı yok. Bu konuda kararlı olmaya mecburuz." diyerek sert eleştirilerde bulunmuştu

Posta ve tebliğ işleri 20 gün sürdü

Bu konuşmadan sonra Tayyip Erdoğan bürokratlara hedef gösterdi. Okullar 6 ayda bitirilecekti. Tayyip Erdoğan, okulların ?anahtar teslim' ihale edileceğini ve eğitim sezonu açılırken okulları da kendisinin açacağını ilan etmişti. İstanbul Valisi Muammer Güler, Bayındırlık ve İskan Müdürü İsa Camcı, İl Özel İdare Müdürü Sabri Kaya ve Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey eğitim için hemen her gün bir araya geldi. Ancak bürokratların gayreti de mevzuatlardaki formaliteleri aşamadı. İhale sürecinde 2 ay kadar süren zorunlu bir iş süresi vardı. Bu süreye 4 ay zaman kaybettiren formaliteler de eklenince tam 6 ay boşa gitti. Okulların ihale süreci şu aşamalardan geçti: "31 Mart 2004'te ihale ilanı yapıldı. Bundan sonra 21 gün işlerin firmalara ihale edilmesi sürdü. 7 gün ihale inceleme çalışması, 5 gün ihale kararının onaylanması, 3 gün ihale sonucunun postaya verilmesi, 7 gün ihale sonucunun tebliğ edilmesi, 5 gün ihale sonucuna itiraz, 3 gün sözleşmeye davetin postaya verilmesi, 7 gün sözleşmeye davetin tebliğ edilmesi, 10 gün sözleşmenin imzalanması, 12 gün tekliflerdeki eksiklerin giderilmesi, 12 gün aşırı düşük tekliflerin açıklanması, 5 gün itiraza cevap verilmesi, 45 gün Kamu İhale Kurumu'na itiraz ve 12 gün de Sayıştay'ın ihalelere vize vermesi." Böylece Vali Muammer Güler'in 150 günde bitirmeyi planladığı okulların ihale aşaması 154 gün devam etti.

Güler vekillerden yardım istedi

Bürokratik formaliteler İstanbul Valisi Muammer Güler'i çıldırtma noktasına getirdi. Güler, okulların ihale sürecinin hızlanması için bakanlar, milletvekilleri, Sayıştay yetkilileri ve Kamu İhale Kurumu yetkilileri ile sürekli görüşmeler yaptı. Geçtiğimiz hafta 20'yi aşkın İstanbul milletvekiline, sorunlarla ilgili İl Genel Meclisi Salonu'nda bilgi verdi. Güler'in en büyük sorunu, Kamu İhale Kanunu'ndaki formaliteler oldu. Karşılaştıkları sorunları Zaman'a anlatan Güler, bugün bitirilmesi gereken işin 6 ay gecikmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bunun sadece zaman kaybından öte para kaybına da sebep olduğuna dikkat çeken Güler, "Teknoloji bu kadar ilerlemesine rağmen hâlâ formalitelerin bu kadar uzun sürmesi iyi değildir. Formaliteler, kamu yatırımlarının gecikmesine, verimin düşmesine, zaman ve para kaybına neden olmaktadır. Ayrıca zamanında bitirilemeyerek bir sonraki yıla sarkan inşaat işleri yüzde 5'lik ilave vergi yükü getirmekte. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığı zaman ilk yapılacak düzenlemenin Kamu İhale Kanunu olmasını bekliyoruz." dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber