CHP'nin sistem taslağında yargıya yeni dizayn

CHP, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını 28 Haziran'da Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK), 30 Haziran'da ise Parti Meclisi'nde (PM) ele alacak

Haber Giriş : 26 Haziran 2021 08:33, Son Güncelleme : 26 Haziran 2021 08:35
CHP'nin sistem taslağında yargıya yeni dizayn

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre: Ankara "Yargının tamamen tarafsız ve bağımsız olması sağlanacaktır" vurgusu yapılan taslakta, öngörülen değişiklikler şöyle sıralandı:

HSK kaldırılacak, Adalet Yüksek Kurulu (AYK) oluşturulacak. Kurul, Hakimler ve Savcılar için olmak üzere iki ayrı daire olarak örgütlenecek. Adalet Bakanı ve Müsteşarı (Bakan Yardımcısı) bu kurulda yer almayacak. Kurulların üyeleri Yargıtay, Danıştay ve TBMM tarafından seçilecek. Kurulun kararları yargı denetimine açılacak.

Yargıtay ve Danıştay üyeleri Adalet Yüksek Kurulu'nca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve vekili Yargıtay Genel Kurulu'nca seçilecek. AYM üyeleri Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'ın kendi mensupları arasından belirleyeceği üyelerle, TBMM'nin, Üniversitelerarası Kurul ve Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nca gösterilen adaylar arasından nitelikli çoğunlukla seçeceği üyelerden oluşacak. Nitelikleri anayasada belirlenen adaylar arasından Cumhurbaşkanı'na iki üye belirleme ve atama olanağı tanınacak. Organ uyuşmazlığı konusunda AYM'ne yetki verilecek. Bireysel başvurudan daha etkin yararlanılacak düzenlemeler yapılacak.

YSK seçim mahkemesi olarak yeniden yapılandırılacak. Üyeleri Yargıtay ve Danıştay Genel kurullarınca seçilecek. Kararlarına karşı AYM'ne başvuru hakkı tanınacak.

Hakim ve savcıların mesleki güvenceleri sağlanacak. Maaş, özlük, terfi, tayin, atama ve disiplin işlemleri mesleğin onuruna ve güvenceye uygun biçimde düzenlenecek.

Beş başlık

Taslakta, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dair temel ilkelere ilişkin şu beş başlık yer aldı:

Halkı temsil eden, tarafsız Cumhurbaşkanı.

Hükümeti (yürütme), yani siyasi sorumlu kanadı denetleyen güçlü Meclis (yasama).

Meclis'e karşı sorumlu, siyasi kriz ve istikrar sorunu doğmaması için kolay kurulabilecek, ama zor düşürülebilecek kabine sistemi.

Tamamen tarafsız ve bağımsız yargı.

Başta 1982 Askeri Darbesi olmak üzere, tüm otoriter etkilerden arındırılmış demokratik hukuk devletini tesis edecek siyasi parti, seçim ve diğer kurum ve kuruluşlara dair mevzuatı hazırlamak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber