Hak-İş: Reform tasarısı geri çekilsin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Yusuf Engin, sosyal güvenlik reformu çalışmalarının temelinin tamamıyla çöktüğünü savunarak, sosyal güvenlikle ilgili tasarının TBMM'den geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Engin, Anayasa Mahkemesinin "Sosyal Güvenlik Reformu"na ilişkin kararıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın temelinin çöktüğünü, düzenlemenin amaçlarını gerçekleştirmenin imkansız hale geldiğini öne sürdü. Engin, "Anayasa Mahkemesinin son derece tartışmalı kararı sonrası sosyal güvenlikte tek çatı tam da işçilerin üzerine çökmüştür" dedi.

Başlangıçta kamuoyuna deklare edilen amaç ve hedeflerde tutarlı olunması için "Anayasa Mahkemesi kararının arkasına sığınmaksızın" bunun gereğinin yapılmasını isteyen Engin, aksi halde kalıcı ve adaletli bir sosyal güvenlik sistemi inşa etmenin "laftan öteye gitmeyeceğini" savundu.

Engin, tasarının emzirme yardımı, geçici iş göremezlik ödeneği, emeklilik sonrası çalışma, ölüm aylığı, cenaze yardımı, fiili hizmet zammı, yatan hastalardan katılım payı alınması konularında işçiler aleyhine düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

Tüm toplum kesimlerinin gerçek anlamda katılımı sağlanmak suretiyle, özellikle sosyal güvenlik alanında bir "toplum sözleşmesine" ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Engin, "Reform çalışmalarının temeli tamamıyla çökmüş olup, sosyal güvenlikle ilgili yeni tasarı TBMM'den geri çekilmelidir" dedi.

Engin, bundan sonraki süreçte yapılması gerekenin, sosyal güvenlikle ilgili her şeyin toplum önünde tartışılması olduğunu belirterek, yola çıkıştaki amaca ulaşmak için de Anayasa'da gerekli değişiklikleri yapmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber