İlköğretimde müzeli eğitim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 11:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İlköğretimde Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, hayat bilgisi ile fen ve teknoloji derslerinin çoğu müzelerde, kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu yerlerde geçecek.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu, İlköğretim Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, hayat bilgisi ile fen ve teknoloji derslerinde bazı üniteler işlenirken müzeler ile tabiat ve kültür varlıklarından yararlanılmasına yönelik karar alarak ders programlarını buna göre düzenledi.

Buna göre, müzelere, hem gerçek hem de sanal ziyaretler yapılabilecek. Üniteler işlenirken, birden fazla dersin içeriği dikkate alınarak "Gezi Günü" şeklinde çeşitli etkinlikler tasarlanabilecek.

Müzeler ile tabiat ve kültür varlıklarının bulunduğu mekanlar için tasarlanacak etkinlikler, imkanlar doğrultusunda gerçek etkinlikler olarak düzenlenecek. Buna imkan olmayan durumlarda ise sanal ortamda gerçekleştirilecek etkinlikler planlanabilecek. Geziler sırasında öğrencilere çalışma kağıtları dağıtılacak. Müze ziyaretinin ardından öğretmenler sınıf içi metin yazma, resimleme, sunu hazırlama, drama gibi etkinlikler düzenleyebilecek. Ayrıca öğrenciler, okul müzesi oluşturulması için teşvik edilecek.

Oyuncak müzesine gezi

İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflardaki Hayat Bilgisi dersinin "Okul Heyecanım", "Dün, Bugün, Yarın", "Benim Eşsiz Yuvam" ünitelerinin de öğrencilerin öncelikle bulundukları illerdeki Atatürk evlerinden, etnografya müzelerinden veya diğer müzelerden yararlanarak işlenmesi hedefleniyor.

İlköğretim 1. sınıftaki "Dün, Bugün, Yarın" başlıklı ünitede öğrencilerin bulunduğu ildeki etnografya müzelerine veya etnografik eserlerin sergilendiği diğer müzelerdeki nesnelerden yararlanarak "geçmişten günümüze kılık-kıyafette oluşan değişiklikleri araştırıp bir kıyafet tasarlamaları" amaçlanıyor.

İlköğretim 3. sınıftaki "Dün, Bugün, Yarın" başlıklı konu işlenirken öğrencilerin bulunduğu ildeki "Oyuncak Müzesi", "Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi" gibi müzelere götürülerek, buralardaki nesneleri incelemeleri sağlanacak. Böylece öğrencilerin "Aile büyüklerinin küçükken oynadıkları oyunları araştırmaları, bu oyunlarla kendilerinin ve arkadaşlarının oynadığı oyunları karşılaştırarak değişimi ve sürekliliği fark etmeleri" amaçlanıyor.

Yine aynı ünite işlenirken öğrencilerin geçmişten bugüne iletişim teknolojilerinde meydana gelen değişimi araştırmalarını sağlayabilmek amacıyla yakın çevredeki "Telekom Müzesi", "Rahmi Koç Müzesi" gibi müzelere geziler düzenlenebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber