Ergenekon'a büyük tutuklama

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2008 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturmada emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Böylece 'terör örgütü üyeliği' ve 'halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek' suçlarından tutuklanan kişi sayısı 13'e çıktı.

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile ilgili başlatılan ve arkasında Ergenekon adlı terör örgütü çıkan soruşturmada tutuklu sayısı 13'e yükseldi. Önceki günkü 5 tutuklamanın ardından Ergenekon Operasyonu'nda gözaltına alınan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Mehmet Fikri Karadağ'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. İki gün boyunca adliyede sorgulanan zanlılar Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Küçük, Kerinçsiz ve Karadağ'ın yanı sıra Susurluk davası hükümlüsü Sami Hoştan, Türk Ortodoks Patrikhanesi basın sözcüsü Sevgi Erenerol, Kuvayı Milliye Derneği üyesi Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir ve Kuva-i Milliye Derneği Pendik Şube Başkanı Hüseyin Gazi Oğuz'un 'terör örgütü üyeliği' ve 'halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek' suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Zanlılardan gazeteci Güler Kömürcü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Ergenekon Operasyonu çerçevesinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne şu ana kadar 31 kişi sevk edilmişti. Savcılık tarafından mahkemeye sevk edilen ve ağır ceza mahkemesine çıkarılan zanlılardan Mehmet Zekeriya Öztürk, Kahraman Şahin, Erkut Ersoy, Muhammet Yüce ve Erol Ölmez önceki gün tutuklanmıştı.

Savcılık sorguları dün gece ilerleyen saatlerde tamamlanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, 'Susurluk Davası' hükümlüsü Sami Hoştan, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, gazeteci Güler Kömürcü, Hüseyin Görüm, Hüseyin Gazi Oğuz ve Oğuz Alparslan Abdülkadir de savcılık sorgusunun ardından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 9 zanlıdan 8'i tutuklandı, gazeteci Güler Kömürcü ise serbest bırakıldı.

Operasyon, zanlıların, 22 Ocak 2008 gecesi saat 03.00 sularında adreslerinden alınarak Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü'ne getirilmesiyle başladı. Emniyette 2 gün sorgulandıktan sonra polis 2 gün ek süre talep etti. Toplam 4 gün emniyette sorgulanan zanlılar 25 Ocak günü sabah 8'den itibaren gruplar halinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. İlk olarak savcılığa getirilen Kerinçsiz 36 saatini adliyede geçirdi. Kerinçsiz'in savcılıktaki sorgusu 10 saat, Veli Küçük'ün sorgusu da 5 saat sürdü. Zanlıların tamamının sorgusu dün sabah saat 05.00'te sona erdi. Savcı 9 zanlıyı tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Mesai saatinin başladığı saat 09.00'da göreve başlayan nöbetçi hakim saat 16.00'ya kadar dosyayı inceledikten sonra zanlıları sorgulamaya başladı.

Nöbetçi mahkeme saat 22.00'de 8 zanlının tutuklanması kararını verdi. Tutuklanma kararının ardından Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu sanıklar adliyeden çıkarılarak cezaevine götürüldü. Küçük ile Kerinçsiz adliye çıkışında kollarındaki kelepçeyi paltolarıyla kapattı. Sanıklardan birisi '1919 Kuvayı Milliye kazandı.' diye bağırdı. Tutuklanan 7 kişi Kartal Cezaevi'ne, Sevgi Erenerol ise Paşakapısı Kadın Ceza ve Tutukevi'ne gönderildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 36 zanlıdan 13'ü tutuklandı, 8 zanlı savcılık tarafından suç unsuru olmadığı için serbest bırakıldı. 10 zanlı da mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Gözaltına alınanlardan 5'i daha önce emniyette serbest kalmıştı. Ayrıca, operasyon kapsamında dün de 7 kişi gözaltına alındı.

Özel Büro İstihbarat Grubu'nun şefi de tutuklandı

Ergenekon Operasyonu'nda tutuklanan isimler arasında 'Özel Büro İstihbarat Grubu'nun lideri Erkut Ersoy da bulunuyor. Ersoy, toplumun çeşitli kademelerinden topladıkları istihbaratı devletin çeşitli birimlerine sunduklarını söylüyordu. Silah üzerine ölme-öldürme yemini ettiren, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay M. Fikri Karadağ'ın da yakından tanıdığı Ersoy'un liderliğindeki 'Özel Büro İstihbarat Grubu'nun 1998'den bu yana yurt genelinde istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu belirtiliyor.

Özel Büro'da doktordan avukata, ev hanımından öğrenciye kadar farklı mesleklerden 22'si yönetici 756 haber elemanının görev yaptığı ifade ediliyor. 37 yaşındaki bilişim uzmanı Ersoy, Özel Büro'yu nasıl kurduklarını medyaya verdiği demeçlerde şöyle anlatıyordu: "İstanbul'da istihbarat örgütleri elemanlarıyla yakın ilişkilerim vardı; görüşüyordum onlarla. Sıkıntılarından söz ediyorlardı. Keşke şöyle bir örgütlenme olsa da bize yardımcı olsa, diyorlardı. Biz onun üzerine, böyle bir talep de var madem, neden böyle bir oluşum içerisine girmeyelim, dedik. Böylece karar verdik. İstanbul'da grubu oluşturduk." Kuvayı Milliye Derneği'ne üye olan ancak onlarla organik bağları olmadığını söyleyen Ersoy, istihbarat toplama görevi verdikleri kişileri de özel metotlarla seçtiklerini anlatmıştı.

Örgütün karargâhı Ortodoks Patrikhanesi'ymiş

Ergenekon terör örgütünün Sevgi Erenerol'un basın sözcülüğünü yaptığı Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi'ni karargâh olarak kullandığı ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinin haberine göre Ergenekon Operasyonu çerçevesinde, üyelerini mahkeme kararı ile 8 aydır adım adım izleyen, telefonlarını dinleyen polis, örgütün karargâhının, Karaköy'deki Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi olduğunu belirledi. Operasyonu yürüten birimler, Ergenekon örgütünün önemli isimlerinden olduğu iddia edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Özel Büro isimli grubun kurucusu Erkut Ersoy, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ ile Akşam Gazetesi yazarı Güler Kömürcü'nün, haftada 1 kez yapılan toplantılara sürekli katıldıklarını belirledi. Karaköy'deki Patrikhane'de toplantıların genellikle çarşamba günü yapıldığı, kimi zamanlar haftada 2 kez buluşulduğu anlaşıldı. Polisin patrikhanede yaptığı aramalarda, örgütün eylem planları ve devlete ait birçok gizli belge bulunduğu bildirildi. İstanbul, Zaman

Perinçek: Bunların darbe yapacak gücü yok

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, terör örgütü Ergenekon'a yönelik operasyonda gözaltına alınanları savundu. Perinçek, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de bulunduğu zanlılar hakkında "Etkisiz ve güçsüz, devlet içinde esamisi okunmayan kişiler. Bunların darbe yapacak güçleri bile yok." dedi. Perinçek, Veli Küçük'ün oğluna Kızıl Elma konusunda fikir babalığı yaptığı iddialarına da "Türk gençliği birbirine silah mı çeksin? Ne güzel bir araya gelmişler." diye cevap verdi. Bayram Kaya, İstanbul

Gizli belgeler Poyraz'a karargâhtan sızdırılmış

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan yazar Ergün Poyraz'ın evinde çıkan Kara Kuvvetleri İstihbarat Arşivi'nin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki bir bilgisayardan gönderildiği ortaya çıktı. Star Gazetesi'nin haberine göre, Genelkurmay, Ergenekon bağlantılı isimlere, gözlerin Askerî Şûra'ya yöneldiği günlerde büyük bir temizlik operasyonu düzenledi. İstanbul, Zaman

Genç Siviller: Bunlar buzdağının görünen kısmı

Antidemokratik girişimlere karşı gerçekleştirdiği eylemlerle tanınan Genç Siviller, Ergenekon Operasyonu'nda adı geçen isimlerin buzdağının görünen kısmı olduğunu söyledi. Taksim'de basın açıklaması yapan Genç Siviller, şu ifadeleri kullandı: "Ergenekon çetesi yakalandı. Peki kim bunlar? Onlar buzdağının görünen kısmı. Onlar, küçük yaştan beri iktidar sahiplerinin gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde metinleri ezberletilenler." Genç Siviller, 'Korkmak yok yola devam' dövizleriyle de operasyona destek verdi. Bayram Kaya, İstanbul

Scientology tarikatı eski sorumlusu da gözaltında

Operasyonla ilgili dün de 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan İ.G.'nin, ABD'li ünlü aktör Tom Cruise'un da üyesi olduğu ve 20. yüzyıl dini olarak lanse edilen Scientology tarikatının eski Türkiye sorumlusu olduğu ortaya çıktı. İ.G., tarikatın, genişlemek için Türkiye'yi 1 numaralı ülke seçtiğini açıklamıştı. Scientology tarikatının merkezi, Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunuyor. Tarikata Türkiye'den seçilen kişilerin, Hamburg'dan gelen Scientology uzmanları tarafından eğitildiği söyleniyor. Erkan Acar, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber