27 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 27 Ocak 2008 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS BU HAFTA DA "TÜRBANA" KİLİTLENECEK

-AKP ile MHP arasında başlayan türban çözümüne ilişkin çalışmalar bu hafta da devam edecek. AKP ve MHP'li 8 kurmay, Pazartesi günü Meclis'te tekrar bir araya gelecek.

-MHP TÜRBANDA 42'NCİ MADDEYE SOĞUK

-AKP ile MHP arasında, türbanla ilgili görüşmelerin bu hafta yeniden başlaması beklenirken, MHP, AKP'nin Anayasa'nın 10. maddesinin yanısıra 42. maddesinde de değişiklik yapılması teklifine soğuk bakıyor. MHP, AKP ile yapılacak görüşmelerde 10. madde konusundaki ısrarını sürdürecek ancak 42. maddeye yönelik çekincelerini ve itirazlarını dile getirecek.

-Prof. Dr. Ergun Özbudun'un "kılık kıyafet" konusundaki uyarıları ve Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'ndan gelen açıklamaları dikkate alan MHP, AKP ile yapılacak görüşmelerde, 10'ncu maddede yapılacak değişikliğin yine anayasanın 11'nci maddesiyle güçlendirilebileceği, bunun yanı sıra ilgili kanunlarda değişiklik yoluna gidilebileceği önerisi getirmeye hazırlanıyor. MHP kurmayları, "kılık-kıyafet" ifadesinin anayasaya konulmasının sakıncalı olabileceğine dikkat çekerken, yargıdan gelen uyarılar konusunda da "İnatlaşmayla olmaz, hukuki zeminde, yeni sorunlara yol açmadan bu sorun çözülmeli" görüşünü dile getiriyor.

-ÇALIŞMAYAN KOMBİSİ İÇİN MECLİS'E BAŞVURDU: DİLEKÇE KOMİSYONUNA İLGİNÇ BAŞVURULAR

-Sorununa çare bulamayan vatandaş çareyi Meclis'te arıyor. Meclis Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvurular arasında ise ilginç sorunlar ve talepler dikkati çekiyor. Bunlar arasında evinin balkonunu camekanla kapattığı için Çankaya Belediyesi'yle sorun yaşayandan, sokak kuşlarını beslediği için şikayet edilen ve kuşları beslemesi yasaklanan vatandaşa, yaşadığı apartmanın iskanı olmadığı ve dairesine su verilmediği için kombisi çalışmayandan, camide nafile namaz kıldığı için cami imamı tarafından tehdit edildiğini iddia eden vatandaşa kadar pek çok başvuru yer alıyor.

-RADYO VE TELEVİZYONLARA "KÜRTÇE" AYARI

-RTÜK, hazırladığı yasa taslağında yabancıların Kürtçe gibi yerel lehçelerde yayın kuruluşu almalarına yasak getiriyor. Taslağa göre, radyo ve televizyondaki yabancı sermaye payı yüzde 50'yi geçemeyecek. Yabancıların ikinci bir yayın kuruluşuna ortak olması halinde ise sermaye payları yüzde 25'i aşamayacak. Taslak ile reklamlarda düzeysiz Türkçe kullanımı da engelleniyor

-TERÖRLE MÜCADELE KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİĞE TEPKİ

-Terörle Mücadele Kanununun 15'inci maddesinin ikinci fıkrasında, "Terörle mücadelede görev alan personel hakkında görevini yaptığı sırada açılacak tüm davaların avukatlık ücreti devlet tarafından ödenmesini" öngören değişiklik eleştiri konusu oldu.

-İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, yasada eskiden benzer bir hükmün bulunduğunu, yönetmelik değişikliğiyle bunun daha da netleştirildiğini belirterek, "Zaten Türkiye yargısı, insan haklarını korumuyor, kamu görevlilerini koruyor. Devlet, bu tür yasalar çıkarmak yerine kamu görevlilerini insan hakları hukukuna uygun davranmaya teşvik etmesi, yönlendirmesi, denetlemesi ve aykırı davrananları cezalandırması gerekir" dedi.

-İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman da, değişikliği kabul edilemez bulduğunu ifade ederek, bunun avukatlık mesleğiyle de bağdaşmadığını söyledi.

-ZMO'DAN "TAM BAĞIMSIZLIK BİLİNCİ" KONFERANSI

-TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, bombalı suikast sonucu öldürülen Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri çerçevesinde, "Tam Bağımsızlık Bilinci" konulu açık oturum düzenliyor. Oturuma, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal da katılıyor. (Saat:15.30)

-2007 YATIRIMLARINDA BİR KİŞİLİK İŞ YARATMA MALİYETİ 194.3 BİN YTL OLDU

-Hazine'nin 2007 yılında verdiği teşvik belgeleri kapsamında yaratılacak her bir kişiye düşen ortalama yatırım tutarı 194.3 bin YTL oldu. Hizmetlerde yaklaşık 166 bin, tarımda 151.4 bin YTL, madencilikte 161 bin YTL, imalat sanayiinde 179.4 bin YTL olan ortalama istihdam maliyeti, teknoloji-yoğun nitelikteki enerji yatırımlarında 753 bin YTL düzeyinde gerçekleşti.

-Bir kişilik istihdama düşen yatırım tutarı 16.6 bin YTL ile hizmetler alanındaki alt yapı yatırımlarında en düşük düzeyde bulunuyor.

-TÜRKİYE TESCİL FAKİRİ

-Türkiye'ye özgü binlerce ürünün coğrafi işaret olanlarından sadece 95'inin "Coğrafi İşaret Tescili" bulunuyor. Tescilli olan 95 üründen 25'i el halısı-kilim, 7'si at ve köpek, 51'i yiyecek ve içecek, 12'si'de çeşitli ürünlerden oluşuyor.

-Başbakan Erdoğan'ın "Enerjimi borçluyum" dediği Siirt'in Pervari Balı da tescil ettirilen şöhretler karmasında yer alıyor. Balın "afrodizyak" etkisi de bulunuyor.

-AB KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ 2008 RAPORU: "TÜRKİYE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNDE ADAY ÜLKELERDEN GERİ"

-AB Komisyonu'nun kabul ettiği ve çeşitli AB organlarıyla liderlere sunulacak olan "Kadın Erkek Eşitliği 2008" raporunda sadece AB ülkelerinde değil AB aday Ülkelerindeki kadın erkek eşitliği de incelendi. Türkiye'de kadın erkek eşitliğinde, istihdam, parlamentoda temsil, yöneticilik gibi alanlarda önemli boşluk bulunduğu ortaya çıktı.

-Türkiye; işsizlik, hayat boyu eğitim alanlarında ise AB aday Ülkelerinden daha iyi konumda.

-AB Komisyonu üyesi Vladimir Spidla, Avrupa'da kadınlar için daha fazla iş yaratılmasına yönelik politikaların başarıyla sonuçlandığını ancak ücretler arasındaki fark, çalışma piyasasındaki ayrımın giderilmesiyle iş/yaşam dengesini sağlamak için yapılması gerekenler bulunduğunu bildirdi.

-BİTKİSEL YAĞ ÜRETİCİSİ SOS VERİYOR: "ÜRETİM DURMAK ÜZERE"

-Türkiye'nin önde gelen ayçiçek yağı üreticilerinden Aymar'dan, tümüyle ithalata bağımlı hale gelmesi nedeniyle "üretimin durabileceği" uyarısı yapıldı. Aymar Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Özyurt, son bir ayda, tüm yağlı tohum hammadde fiyatlarının yüzde 60 seviyesinde arttığını ve üretimin tümüyle ithalata bağımlı hale geldiğini söyledi. Özyurt, "Ben hayatımda bu kadar kısa sürede böyle bir artışa hiç tanık olmadım. Şimdi ayçiçeği üretecek hammaddeyi bile bulamaz hale geldik" dedi.

-Hammadde fiyatlarında son bir ayda yüzde 60'ın üzerinde artış olduğunu ve bitkisel yağ sektörünün çok ciddi bir ham yağ sıkıntısıyla yüz yüze bulunduğunu kaydeden Özyurt,

Trakya Birlik'in mal vermemesi nedeniyle üreticilerin tümüyle ithalata bağımlı hale geldiklerini ifade etti. Özyurt, sektörün, "SOS verdiğini" söyledi.

-Aymar Yönetim Kurulu Başkanı Özyurt, "Geçen bir aylık sürede ayçiçeği başta olmak üzere tüm yağlı tohum hammadde fiyatlarında yüzde 60'a varan artışlar oldu. Bir ay önce ham ayçiçeği yağının tonu 1.500 dolardı. Şimdi 2.500 dolara çıktı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber