5 günlük yıllık izin taleplerine ilişkin açıklama

Devlet Personel Başkanlığı Pazartesi gününden itibaren 5 günlük yıllık izin kullanmak isteyen memurlara yönelik önemli bir görüş verdi. Bazı kamu kurumları, 5 günlük yıllık izin taleplerini ısrarla Cuma gününden başlatma veya Pazartesi günü başlatanlar da bir sonraki Cumartesi ve Pazarı da izne dahil ederek memura 7 günlük izin vermeye çalışmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı verdiği bu görüşle, 5 günlük izin talebinin Pazartesi-Cuma arasını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtmiş bulunmaktadır. Yazıda 5 günlük izne Cumartesi ve Pazarı da dahil eden kamu kurumlarının bu şekilde bir yetkilerinin bulunmadığı ifade edilmiştir. Başkanlığın Büro Emekçileri Sendikası başkanlığına verdiği görüş için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Şubat 2008 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
BAŞBAKANLIK
Devlet Personel Başkanlığı

Sayı: 1244- 25/01/2008

BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI BAŞKANLIĞINA

İlgi: 16/01/2008 tarihli ve 2008/401/49 sayılı yazı

Yıllık izinlerin kullanımı ve sürelerin hesaplanması hususunda görüş talebinde bulunduğunuz ilgi yazı incelenmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "İzin" başlıkıl 23 üncü maddesinde; "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." denilmektedir. Mezkur kanunun 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü ve 103 üncü maddesinde; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun Çalışma saatleri başlıklı 99 uncu maddesinde "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.
Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir" hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde yıllık iznin kullanılacağı zaman bakımından idareye takdir yetkisi tanınmış olmakla birlikte, 5 gün yıllık izin talebinde bulunan bir personele verilen bu izne, tatil olarak belirlenen ve yıllık izin süresinin içerisinde kalmayan Cumartesi Pazar günlerinin de dahil edilmesi hususunda kamu kurum ve kuruluşlarının yetkileri bulunmamaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.

Şaban TALAŞ
Başakn a.
Devlet Personel Başkan Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber