Cezaevleri doldu, yere yatak seriliyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cezaevleri, Cumhuriyet tarihinin en kalabalık dönemini yaşıyor. Tutuklu sayısının 93 bine ulaştığı koğuşlarda ranzalar talebi karşılamayınca yer yatakları kurulmaya başlandı.

- Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısındaki artış nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Milliyet gazetesinin haberine göre, geçen yıla kadar 70 binde olan tutuklu ve hükümlü sayısı son bir yıl içinde 93 bine ulaştı. Hükümlü ve tutuklu sayısındaki yüksek artış nedeniyle cezaevlerinin kapasiteleri aşıldı. Koğuşlardaki ranza sorunu yere serilen yataklarla çözülmeye çalışılıyor.

Duruma çare arayan Adalet Bakanlığı yeni inşa edilen cezaevlerini erken hizmete açabilmek için harekete geçti. Cezaevi yönetimleri de kalabalık koğuşlarda sorun yaşanmaması için güvenlik önlemlerini artırdı.

Eski Cumhuriyet Savcısı ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Nurullah Aydın, cezaevlerindeki 93 bin kişinin 70 milyonluk ülke nüfusuna oranlandığında yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

Aydın, ?Türkiye'de sık sık af düzenlemeleri çıktığını gözönüne alırsak, rakamın kısa sürede bu düzeye gelmesi gerçekten şaşırtıcı. Hızlı artış 2005 yılında Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan ceza kanununun yetersiz olmasından kaynaklanıyor. Yargı mensupları ve güvenlik birimi temsilcileri de benzeri düşüncelere sahip. Yeni ceza kanunundaki yeni suç ve suça öngörülen ceza oranları toplumda caydırma yerine bir nevi teşvik etme şeklinde bir sonuç doğurdu. Yüksek rakamı buna bağlıyorum? dedi.

Aydın, Türkiye'de Avrupa ülkelerinde görülmeyen düzeyde af çıkarıldığını ve rakamın 47 olduğunu ifade etti. Son çıkarılan afla cezaevlerinin dörtte üçünün boşaldığını belirten Aydın ?Fakat bir bakıyoruz ki afla dışarı çıkanların yüzde 60'ının yeniden suç işleyerek cezaevine girdiklerini görüyoruz. Tabi ki suç işleyen kişilerin eğtiim düzeyleri, ekonomik durumları, sosyal çevreleri gibi faktörler ön planda. Ancak yeni ceza kanununun öngördüğü cezaların düşük olması ve kişilerin teşvik etme diyemeyiz ama caydırma noktasında etkileyici olmadığını görüyoruz? diye konuştu.

?Türkiye bir suç işleme cennetine dönüşmüştür dersek abartılı olmaz? görüşünü dile getiren Aydın, TBMM'de şu anda 117 milletvekili hakkında dava dosyasının bulunduğunu hatırlattı. Aydın, Meclis'teki 117 milletvekili hakkında dokunulmazlık dosyası bulunmasının ?toplumda işadamları yolsuzluk yapıyor, bankaları boşaltıyor ama hiçbiri cezaevinde değil? algısı oluşturduğunu savundu.

Aydın, Türkiye genelindeki cezaevlerinde gerekli ıslah programlarının yetersiz olduğunu söyleyerek, ?ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde suçu önleyici ceza politikasıyla suç artışı engelleniyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber