Yarsav: Yargıtay, siyasi müdahalelere açık hale geliyor

Haber Giriş : 05 Şubat 2008 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ?Yargıtay Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısına eklenen bazı hükümlerle Yargıtay'ın siyasi müdahalelere açık hale getirileceğini savundu.

Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu tasarının taslak çalışmalarının Yargıtay'da başladığına dikkat çekti. Eminağaoğlu, ?Bu çalışmalar ?bölge adliye mahkemelerinin' 5235 sayılı Yasa uyarınca en geç 01.06.2007 tarihinde faaliyete geçirileceği düşüncesiyle yapılmıştır. Oysa bölge adliye mahkemeleri 01.06.2007 tarihinde faaliyete geçirilemediği gibi, ne zaman faaliyete geçirileceği de belirsizdir. Yargıtay bu süreçte kurumsal görüşünü, bölge adliye mahkemelerinin hiçbir şekilde 01.06.2010 tarihinden önce faaliyete geçirilmemesi olarak beyan etmiştir. Dolayısıyla 2010 yılından önce yasama organınca üzerinde çalışılmasının ve gündeme alınmasının hiçbir hukuksal dayanak ve gerekçesi kalmayan bu tasarı da ısrar edilmesi, bölge adliye mahkemeleri fırsat bilinerek Yargıtay'ın kurumsal kimliğine müdahaleyi amaçlayan, köklü siyasal beklentilerin olduğuna işarettir" dedi.

YARGITAY ÜYE SEÇİMİ DURDURULACAK

-Bölge adliye mahkemelerinin faaliyetinden sonra bile Yargıtay'daki iş yükünün uzunca bir süre değişmeyecek olmasına rağmen, bu durum tasarıda göz ardı edilerek, Yargıtay üyelik seçimleri yaklaşık beş yıl süreyle durdurularak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) iradesine ve Anayasal yetkisine müdahale edilmektedir.

-Arka planda yer alan amaç, olası bir Anayasa değişikliği ile yeniden biçimlendirilecek HSYK'ya kadar, mevcut HSYK'na seçim yaptırılmamasıdır. Benzeri bir durum 2007 yılında Mart-Nisan ayları içerisinde denenmiş, Yargıtay üye seçimleri, yaratılan kriz ortamı aşılarak gecikmeli de olsa 2007 yılında yapılabilmiştir. Şimdi aynı durum tekrar ortaya çıkarılmakta, Yargıtay için yapılması gereken üye seçimleri engellenmeye çalışılmaktadır.

-Tasarıdan hareketle Yargıtay'daki üyelik seçimlerinin yapılmasına engel olunması, boşalan kadrolar nedeniyle, Yargıtay çalışmalarında kısmi yavaşlama nedenidir. Biriken iş yükü karşısında her geçen gün zamanaşımı gibi nedenlerle davaların düştüğü, makul sürede yargılanamama gibi nedenlerin kamu vicdanını zedelediği unutulmamalıdır. Bu nedenle tasarı, Yargıtay ve HSYK üzerinde baskı unsuru gibi kullanılmamalı, yargı bağımsızlığı ve kamu vicdanını zedeleyen yaklaşımlardan uzak durulmalıdır.

-Yargıtay üyeliği seçimlerinin durdurulmasına yönelik tasarı maddesi ve genelde de bu tasarı, siyasi irade tarafından yargı organlarına karşı ?istediğim her şeyi yaparımö düşüncesiyle baskı unsuru olarak kullanılmaktadır.

YARGITAY ETKİSİZ HALE GETİRİLECEK

Tasarı ile Yargıtay'ın işlerinin en az yüzde 80'inin bölge adliye mahkemelerine devredilerek Yargıtay'ın etkisiz hale getirileceğini belirten Eminağaoğlu, böylece Yargıtayın geri kalan kalan sınırlı ve dar bir alan içerisindeki görevinde ise ?içtihat mahkemesiö kimliğini de olanaksızlaştıracağını öne sürdü. Eminağaoğlu, "Tasarı ile Yargıtay Birinci Başkanlığı'na yüksek mahkemenin bağımsızlığı ile bağdaşmayacak hiyerarşik yetkiler tanınmaktadır. Tasarı ile kurum içinde idari birimlere ağırlıklı olarak yer verilmekte, Yargıtay Yasası'nda Yargıtay'ın yüksek mahkeme kimliği ikinci planda kalmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber