Cumhuriyet mitingine katılan Profesöre dava

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahri KARATAŞ/İZMİR,

ANKARA'da geçen 14 Nisan'da yapılan Cumhuriyet Mitingi'ne katılan Ege Öğretim Elemanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Nişli hakkında ?Dernekler Kanunu'na muhalefet' iddiasıyla, 500 ile bin YTL para cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı.

İçişleri Bakanlığı İzmir Dernekler Masası, Ankara'da geçen yıl düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne katılan Ege Öğretim Elemanları Derneği'nin ?Dernek amacına aykırı faaliyette' bulunduğu iddiasıyla, 52 sayılı Dernekler Kanunu'na muhalefet suçundan soruşturma başlattı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Nişli, soruşturmayı sürdüren İzmir Cumhuriyet Basın Savcısı Ali Fuat Taşkın'a avukatı Özcan Türoğlu ile birlikte geçtiğimiz aylarda gelip ifade verdi. Prof. Necla Nişli, ifadesinde şunları söyledi; ?Ege Öğretim Elemanları Derneği, Cumhuriyetimizin süreklililiği ve laik demokratik hukuk devleti düzenin korunmasını için kuruldu. Cumhuriyet Mitingleri'ne katılmamızın ve diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte düzenleme kurulunda yer almamızın gerçek amacı budur. Bunun bir suç teşkil etmemiş olduğuna inanmaktayım. Derneğimizin tüzüğünde de belirtildiği gibi, amaçlarımızın temelini bilimsel bakış açısı oluşturmaktadır. Derneğimiz, gerek akademik yaşamın her alanında gerekse, toplumsal sorunlarımıza yaklaşımda, bilimsellikten ayrılmaksızın doğru, akılcı ve barışçıl çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. Bunun bir siyasi oyun olduğuna inanıyorum. Her vatandaş gibi biz de, Cumhuriyet'in elden gitmemesi hakkımızı savunmak için orada yer aldık.'' .

500 YTL CEZAYI ÖDEMEYİNCE DAVA AÇILDI

Cumhuriyet Savcılığı Prof. Dr. Necla Nişli'ye Dernekler Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca ön ödemeli 500 YTL Adli Para Cezası uyguladı. Ancak belirtilen süre içerisinde ceza ödenmeyince soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Ali Fuat Taşkın dava açtı. Prof. Dr. Necla Nişli, 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 500 ile bin YTL para cezası istemiyle Mayıs ayında hakim önüne çıkacak.

Prof. Dr. Necla Nişli'nin Avukat Özcan Türkoğlu, ?Müvekkilimin başkanı olduğu derneğin faaliyeti bizzat Anayasa'nın temel niteliklerinden olan Cumhuriyet'e ve Cumhuriyet'in ilkelerine sahip çıkmaktan ibaret olup suç unsuru taşımamaktıdır. Yargılama sonunda müvekkilim aklanacaktır. Böyle bir davanın açılması bile yanlış'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber