Konut fiyatları frene bastı!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 19:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Konut fiyatları frene bastı!

Konut fiyatları, finans merkezi söylentileriyle canlanan Ataşehir dışında durgun bir seyir izliyor. Genelde 2007 yılını sakin geçiren emlak piyasasında konut fiyatları 2006 yılı sonundaki değerinde kaldı.

Son dönemde Merkez Bankası ve diğer kamu bankalarının taşınacağı adres olarak gösterilen Ataşehir'de yüzde 10-20 oranında fiyat artışları dikkat çekiyor. Şimdilik bu fiyat artışları satışlara yansımasa bile emlak sahipleri hem satılık hem de kiralık konutlar için yüksek rakamlar istemeye başladı.

Piyasanın genel durağanlığı içinde daha çok spekülasyona dayalı bir gelişme olarak ortaya çıkan Ataşehir'deki fiyat artışlarını değerlendiren RETÜRK Çağan ofisi sahibi Çağan Oruğ, Merkez Bankası'nın taşınacağı söylentisinin Ataşehir bölgesine ciddi bir hareket getirdiğini fakat bunun piyasa için çok da iyi olmadığını söyledi. Emlak sahiplerinin konutları için çok yüksek satılık ve kiralık bedelleri istediğini anlatan Oruğ, şunları aktardı:

"Satıcıların çoğu fiyatlarını artırdı ama bu satışlara yansımadı. Kiralık gayrimenkulü olanlar da yüksek rakamlar istiyor. Müşterilerimin yarısı fiyat artış talebinde bulundu. Ancak Ataşehir'de fiyatlar zaten çok şişmişti, bu şekilde fiyat artışlarını bölge kaldıramaz. Merkez Bankası yapılsa bile fiyatlarda belli oranlarda yükselme olabilir ama zamanla fiyatlar normal seviyelerine inecektir."

'250 BİN YTL'LİK EVE 290 BİN YTL İSTENİYOR'

Yüksek rakam isteyen mülk sahiplerinin zor alıcı bulacağına vurgu yapan Oruğ, "Ataşehir'de 100 metrekare büyüklüğündeki daireler 250 bin YTL ile 600 bin YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyordu. Söylentilerin ardından fiyatlar birden 290 bin YTL ile 650 bin YTL'lere çıktı. Ama bu yüksek fiyatlardan alıcı bulmak çok da kolay değil" dedi.

FİYATLAR GENELDE DURGUN BİR SEYİR İZLİYOR

Diğer taraftan RETÜRK Gayrimenkul Danışmanlık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre 2007 yılını durgun geçiren emlak piyasasında konut fiyatları genelde 2006 yılı sonundaki değerini korudu. İstanbul ve Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre 2007 yılı başından 2008 yılı başına kadar geçen 1 yıllık süreçte bazı bölgelerde fiyat artışları dikkat çekerken, bu artışlar geçmiş yıllara göre çok düşük seviyelerde kalıyor.

KURTKÖY'DE FİYATLAR YÜZDE 20 ARTTI

İstanbul'da emlak fiyatı açısından en yüksek prim yapan yerler arasında trafik sorunu çözülmüş, altyapısı kurulu, deprem riski olmayan Kurtköy ve Çekmeköy dikkat çekiyor. Kurtköy'de, 2007 yılı başında 100 ila 120 metrekare arası ortalama bir site dairesinin fiyatı 80 bin YTL ile 100 bin YTL arasında alıcı bulurken ayın özelliklere sahip daireler bugün 100 bin ile 120 bin YTL arasında satılıyor. Kurtköy yüzde 20'ye varan değer artışıyla İstanbul'un yıldızı en çok parlayan yeni yerleşim bölgesi olma özelliğini elinde tutuyor.

ZEMİNİ SAĞLAM ÇEKMEKÖY DE GÖZDE

Konut fiyatlarının artış hızı bakımından, Kurtköy'ü Çekmeköy takip ediyor. RETÜRK Çekmeköy temsilcisi RETÜRK Oluşum Emlak brokerı Ramazan Saltık'ın verdiği bilgiye göre, 2007 yılının başında 120 bin YTL ile 150 bin YTL arasında alıcı bulan site içindeki 3+1 konutlarda fiyatlar bugün 140 bin ile 170 bin YTL arasında. Çekmeköy'de konut fiyatlarının yüzde 15'ler seviyesinde yükselmesinin nedenleri arasında ulaşımının kolay olması ve deprem riskine karşı zemin açısından dayanıklı olması gösteriliyor. Uzmanlar Çekmeköy'de yeni yapılanmalarda doluluk oranının artmasıyla birlikte fiyatların gelecek yıllarda daha da hızlı büyümesini bekliyor.

ÇENGELKÖY DEĞER KAZANMAYA DEVAM EDİYOR

İstanbul'da değeri her geçen gün artan bir diğer semt ise Çengelköy. Çengelköy'de konut fiyatlarının 2007 yılı içerisinde ortalama yüzde 10 arttığını dile getiren RETÜRK Seçkin Emlak ofis sahibi Nejdet Türköz, bu artışın nedenleri arasında bölgenin ulaşımının kolay ve depreme karşı dayanıklı olmasını gösteriyor. Çengelköy'le birlikte 2007 içerisinde yine değeri yüzde 10'lar seviyesinde yükselen semtler arasında yeni projelerin hayata geçtiği Maslak ve Halkalı da bulunuyor.

BEYLİKDÜZÜ VE BAĞDAT CADDESİ'NDE FİYATLAR GERİLİYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre İstanbul'da özellikle eski yerleşim bölgelerinde fiyatların yıl içerisinde çok da fazla değişmediği dikkat çekiyor. Ancak buna karşın, uzmanlar özellikle Beylikdüzü ve Bağdat Caddesi çevresinde fiyatların gerilediği görüşünde. RETÜRK Beylikdüzü temsilcisi RETÜRK Ata Emlak Ofis Yöneticisi Zafer Büyükarslan'a göre Beylikdüzü'nde fiyatların gerilemesinin başlıca nedeni trafik sorunu ve arz fazlası. RETÜRK Caddebostan temsilcisi Ali Can Şen ise Bağdat Caddesi ve çevresinde arzın yetersizliği nedeniyle fiyatların gerilediğini ve alıcıların Bağdat Caddesi'ne alternatif oluşturması nedeniyle Batı Ataşehir bölgesine doğru akın ettiğini savunuyor.

DİĞER SEMTLERDE YAPRAK KIPIRDAMIYOR

İstanbul'un diğer semtlerinde ise fiyatlar pek değişmezken, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Etiler, Silivri, Fatih, Ataşehir, Kartal, Maltepe, Üsküdar ve Yeniköy'de fiyatların yerinde saydığı görülüyor.

SİTEDEKİ KONUTLAR PRİM YAPIYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre, Anadolu'da Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Samsun'da konut fiyatları 2007 yılında yerinde saydı. Tüm bu illerde özellikle batı yönüne doğru yeni projelerin hayata geçtiğini savunan uzmanlar, yeni yapılan site özellikli ve sosyal imkanları yüksek olan projelerde fiyatların kent merkezlerine göre yüksek olduğu görüşünde. Ankara'da Eskişehir yolu, Samsun'da ise Ankara yolu değer kazanan bölgeler arasında gösteriliyor.

ANADOLU'DA FİYATLAR YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Buna karşın Eskişehir, Konya ve Kayseri gibi büyük şehirlerde konut piyasasında yaşanan durgunluk ve 2004 ile 2006 yılları arasında artan konut arzı, 2007 yılı içerisinde konut fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Eskişehir, Konya ve Kayseri'de artan konut üretimine karşın müşteri talebi aynı oranda artmadığı için konut fiyatları yüzde 5 ile 10 seviyelerinde geriledi.

?KONUT ALMAK İÇİN BULUNMAZ BİR DÖNEM'

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren RETÜRK Genel Müdürü Murat Gener, 2007 yılında genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Güneydoğu'ya operasyon nedeniyle makro anlamda ekonomi piyasalarında yaşanan gelişmelerin konut piyasasını da dolaylı yönden etkilediği görüşünde. 2007 yılı içerisinde bireysel yatırımcıların yatırım güvenilirliklerini yitirdiğini belirten Gener, 2008 yılında faiz oranlarındaki gerilemenin siyasi ve ekonomik istikrarla desteklenmesi halinde yeniden bir konut talebinin yaşanacağı görüşünde.

İnsanların lüks tüketimlerini ertelediğini ve bunun sonuçlarının beyaz eşya ve hizmet sektörlerindeki etkilerinin çok net göründüğünü vurgulayan Murat Gener, 2008 yılının başından itibaren soğuyan ekonominin yeniden ısınmaya başlamasının konut piyasasına yansıyacağını belirtti. Bu durumda daha önceki yıllarda olduğu gibi özellikle de yeni yerleşim bölgelerinde fiyatların hızla yükseleceğini iddia eden Gener'e göre yatırım amaçlı konut sahibi olmak isteyenler için içinde bulunulan dönemin kaçırılmaz bir fırsat!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber