Çukurova Üniversitesi 'başörtüsü özgürlüğü' için kampüsün kapısını açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler, kampüse alınıyor. Daha önce bir çok kez başörtüsü konusunda sıkıntı yaşanan üniversitede, rektörlük kısa süre önce kampüs alanına başörtülü öğrencilerin girmesine izin verdi.

Meclis, yasal düzenleme yapmadan rektörlük kararı ile kampüse alınan öğrencilerin ilk derslere başörtülü girdikleri ise gözlenmedi. Çünkü henüz öğretim üyeleri, yeterli sayıda derse giren olmadığı için öğretim yapmadı.

Üniversitede birkaç ay öncesine kadar başörtülü öğrenciler büyük sıkıntı yaşıyordu. Başörtülü öğrencilerin kampüs alanına girerken güvenlikçiler tarafından kimliklerine el konuluyor ve haklarında soruşturma başlatılıyordu.

Rektör Prof. Alper Akınoğlu'nun tutumu sebebiyle zor günler yaşayan başörtülü öğrenciler, kısa süre önce kampüse alınmaya başlandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin düzenleme yapılmadan önce üniversitede uygulanan başörtüsü serbestliği ilk ders başına da yansıdı.

Üniversitelerarası Kurul'un toplantısına da katılmayıp dikkatleri üzerine çeken Rektör Alper Akınoğlu, öğrencilerin kampüs alanına başörtülü olarak girmesine izin veriyor.

ÇÜ Makina Mühendisliği Bölümü'nden Prof.Dr. Kadir Aydın, demokratikleşen Türkiye'de kısıtlamayı doğru bulmadığını bildirdi.

Başörtüsü konusunun 'kadın haklarına aykırı' olduğunu dile getiren Prof. Aydın, "Sakalı ile erkek derslere rahatça giriyor, siyasi olmuyor da başörtülü bir kızın derse girmesi neden sorun oluyor anlamak mümkün değil. Üniversitelerdeki bu yasağın kaldırılması çok olumlu." dedi.

Çukurova Üniveristesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Ersoy, giyim kuşam konusunda üniversite öğrencileri arasında sorun olmadığını ve yaşanmayacağını söyledi.

Üniversitelerde karışıklık olacağını iddia edenlerin yanılacağını anlatan Ersoy, "Yalnızca başörtüsü değil, küpe takan da saç uzatan da bir zenginliktir, bir renktir. Üniversiteler, yasadan sonra öğrencilere problem çıkarmayacaktır." şeklinde konuştu.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Deniz Kuyluk, üniversitelere başörtülü öğrencilerin serbestçe girmesini olumlu bulduğunu belirterek, Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi gerektiğini kaydetti.

Öğrenciler açısından bu durumun bir sorun olmadığına dikkat çeken Kuyluk, üniversite eğitiminin başörtülü öğrencilerin de hakkı olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber