TBMM Başkanı imla hatası buldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SALİHA ÇOLAK Ankara

Üniversitelerde türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğine ilişkin yasa ilk gün TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın masasında kaldı. Toptan'ın dün yasayı incelerken imla hataları bulduğu, bunların düzeltilmesini istediği, bu nedenle yasanın Çankaya Köşkü'ne bu sabah gönderileceği öğrenildi.

AKP ve MHP arasındaki mutabakat doğrultusunda Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa, 9 Şubat'ta 411 oyla kabul edildikten sonra gözler Çankaya Köşkü'ne çevrildi. Yasanın dün TBMM Başkanlığı tarafından Çankaya Köşkü'ne gönderilmesi bekleniyordu.

TBMM Kanunlar Kararlar Müdürlüğü, teknik çalışmayı tamamlayıp yasayı TBMM Başkanı Köksal Toptan'a imzaya gönderdi. Ancak akşam mesai saati bitimine kadar Toptan'dan "imza" gelmedi.

Değişiklik öncesindeki tartışma sürecinde türbanla ilgili düzenlemenin Anayasa'da yapılmasına karşı olduğunu açıklayan Toptan'ın imzayı geciktirmesi kuşkulara yol açtı. Ancak Toptan'a yakın kaynaklar, yasanın öğleden sonra Başkan'a sunulduğunu, yoğun temposu nedeniyle ancak akşam saatlerinde inceleyebildiğini ve bazı imla hataları bulduğunu, bunlar düzeltildikten sonra bu sabah Köşk'e gönderileceğini bildirdi.

Toplam 3 maddeden oluşan ve Anayasa'da 38 kelimelik yenilik getiren teklifin imlasında ne gibi hataların olduğu ve nasıl düzeltileceği ise merak konusu oldu.

15 gün süre var

Değişiklik konusunda 15 günlük inceleme süresi bulunan Gül'ün muhtemel onayının ardından, düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Türbanlı öğrencilerin derslere girme talebini üniversite yönetimleri karara bağlayacak. Rektörler, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin değişmemesini gerekçe gösterip öğrencilerin deslere girmesini engelleyebilecek. Anayasa değişikliği henüz yürürlüğe girmeden türbanlı öğrencileri derslere alan üniversitelerin rektörleri hakkında, Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı davrandıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunulması halinde adli ve idari soruşturma açılabilecek.

17. madde Gül'ün kararından sonra

ANKARA Milliyet

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YÖK Yasası'nda başörtüsüyle ilgili yapılacak düzenleme için Cumhurbaşkanı Gül'ün anayasa değişikliklerini onaylamasının bekleneceği mesajını verdi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayan Çiçek şöyle konuştu: "Meclis'te 411 gibi önemli bir çoğunlukla, oy tabanı itibarıyla yüzde 70'in üzerinde vatandaş çoğunluğunu temsil eden milletvekillerinin oyu ile anayasa değişikliği gerçekleşti. Bunu başka türlü değerlendirmeye çalışan bir taraftan 'ortalık yumuşasın' deyip öbür taraftan ortamı germek için elinden gelen değerlendirmeleri yapanlar var. Ama neticede Meclis, önemli bir çoğunlukla karar verdi. Cumhurbaşkanın inceleme süreci bitmeden hemen öbürünü gündeme getirmek, bunu izlenimlere dayalı olarak değerlendirmek yerine hukuki gerekçelere bağlı değerlendirmek gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber