Vakıflarda 'taktik savaşları'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliği düzenlemesi konusunda AKP ile uzlaşan MHP, Vakıflar Kanunu'nda sert muhalefet yürüttü. TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde de iki parti arasında adeta "taktik savaşları" yaşandı. MHP'nin "kapalı oturum" önerisi de, oylama sonucu reddedildi.

Dün 2 maddesi daha kabul edilen Vakıflar Kanunu üzerindeki görüşmelerde engellemeleri aşmak isteyen AKP ile hemen her madde üzerinde söz alan, önerge veren ve karar yeter sayısı isteyen MHP arasında "taktik savaşı" yaşandı. Önergelerde vakit kaybetmek istemeyen AKP, muhalefetin konuşmasını engellemek için, hükümet ve komisyon olarak önergelere katıldığını belirtti, ancak oylamada "ret" verdi. Böylece muhalefetin konuşması engellenmiş oldu. Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı görüşmeler sırasında "hayrat taşınmazlarının tahsisini" düzenleyen 16. madde üzerinde kapalı oturum yapılması için MHP bir önerge daha verdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın verdiği gizli oturum önergesinde, "Vakıflar Yasası'nın Anayasa ve Lozan'a son verecek nitelikte olduğu" savunularak, "düzenlemenin menfaatlerimize uygun olduğuna dair Sayın Başbakanımızın ifadesinin içinin doldurulması, her şeyin açıklıkla ortaya konulması gereği açıktır" denildi.

Önergenin görüşülmesi amacıyla gizli oturum düzenine geçildi. Genel Kurul'daki ziyaretçiler, gazeteciler ve komisyon sıralarında oturan bürokratlar dışarı çıkarıldı. Genel Kurul'da sağır ve dilsiz kavaslar görev yaparkn, basın büroları ile iktidar ve muhalefet kulisleri boşaltıldı. TBMMs TV'deki canlı yayın da kesildi.

Önerge reddedildi

Önergenin gizli görüşmelerinde MHP adına Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, hükümeti temsilen de Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı konuştu. Görüşmelerin ardından MHP'nin önerisi AKP'nin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesinin ardından yeniden açık oturum düzenine geçilerek, 16. maddenin görüşmeleri tamamlandı. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Vakıflar Yasasıyla, iktidarın "Türkiye'nin altına dinamit koyduğunu" ileri sürerken, MHP'li Vural da "getirdiğiniz yasa kapitülasyon gibi" nitelendirmesinde bulundu. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, "Kanun çıkarsa Türkiye elden gidecek" denildiğini, ancak Lozan Anlaşması'nın hem cemaatler, hem de Kürtler yönünden uygulanmadığını öne sürdü. Kaplan, CHP sıralarından laf atılması üzerine de "Kürt halkını inkar ederek, dilini, kimliğini yok sayarak, Lozan'a ihanet ederek... Bırakın kuvayiliğinizi, vatanperverliğinizi. Ergenekon çetelerini de gördük. Kuran, silah üzerine yeminler yaptırdınız. Bu ülkenin kardeşliğe, birliğe ihtiyacı var" dedi.

Eleştirileri yanıtlayan Yazıcı da "Lozan'da neyi yüklenmişsek, Vakıflar Yasası ile de cemaat vakıflarına aynı hakları veriyoruz" dedi.

Kanunun görüşmelerine bugün devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber