Hükümetin, ek 17 konusundaki kararsızlığının nedeni

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Şubat 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ek-17 tuzağına dikkat

Hukukçular, YÖK Kanunu'nun Ek-17. maddesinde yapılacak değişikliğin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde başörtüsü yasağı tartışmalarının tekrar başlayacağına dikkat çekiyor

BİLAL ÇETİN / ANKARA

AK Parti ile MHP arasında varılan uzlaşmayla Anayasa'nın 10. ve 42. maddesi ile YÖK Kanunu'nun Ek-17. maddesinde değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldı. Hukukçular, YÖK Kanunu'nun Ek-17. maddesinde yapılacak değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde başörtüsü yasağı tartışmalarının yeniden başlayacağına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yavuz Atar ?Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal eder? dedi. Anayasa Mahkemesi'nin Ek-17. maddeyi iptal ederken 1991 yılında verdiği karardaki gibi yorum yaparak başörtüsü yasağının sürdürülmesinin yolunu açabileceğine dikkat çekiliyor.

GEÇMİŞTEKİ KARAR ÖNEMLİ

Anayasa Hukukçusu Prof. Ergun Özbudun, YÖK Kanunu'nun Ek-17. maddesinde yapılan değişikliğin kanun değişikliği olduğuna dikkat çekerek, ?Anayasa Mahkemesi, kanunların Anayasa'ya uygun olup olmadığı şekil ve esas bakımından denetleme yetkisine sahiptir. Ek-17 değişikliği YÖK Kanunu'nda yapılacağı için Anayasa Mahkemesi'nin önüne gider. Mahkeme de esas bakımından bu kanunu inceleyecektir. Mahkemenin hangi yönde karar vereceği konusunda ise yorum yapmam doğru olmaz. Ama bu konuda geçmişte verdiği kararlar vardır? dedi.

İPTAL EDİLEBİLİR

Prof.Dr. Yavuz Atar ?Başörtüsü geçtiği için bu madde, Anayasa Mahkemesi'ne gider ve 'Başörtüsü İslam dininin gereğidir' şeklinde yorumlanırsa, laiklik ile sorunlu görülebilir. Bu sepeble de Mahkeme iptal kararı verebilir? dedi.

CHP, EK-17'Yİ GÖTÜRECEK

CHP, YÖK Kanunu'nun Ek-17. maddesinin Meclis'ten geçmesi halinde iptali için Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açacağını açıkladı. CHP kurmayları, Ek-17. madde değişikliğinin YÖK Kanunu'nda yapılacağına dikkat çekerken iptal edilmesinin büyük ihtimal olduğuna dikkat çekiyor.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, 1989'da YÖK Kanunu'nun Ek-16. maddesindeki değişikliği iptal etti. YÖK Kanunu'nun Ek-16. maddesinde ?Yükseköğretim kurumlarında, dershane, laboratuvar, klinik, poliklinik ve koridorlarda çağdaş kıyafet ve görünümde bulunmak zorunludur. Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılması serbesttir? düzenlemesi yapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi 1991'de verdiği kararda ise Ek-17. maddedeki ?Yürürlükteki Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; Yükseköğretim Kuıumlarında kılık ve kıyafet serbesttir? düzenlemesini iptal etmemesine rağmen yorum yoluyla serbestinin başörtüsünü kapsamayacağı kararını verdi.

Başörtüsü bireyseldir

Diyarbakır Barosu, başörtüsünün bireysel bir özgürlük olduğunu vurgulayarak, yasağın karşısında olduğunu açıkladı. Baro Başkanlığı açıklamasında, şöyle denildi: ?Başörtüsü sorununun bir rejim meselesi haline dönüştürülmesine ve demokrasi dışı müdahalelere çağrı yapılmasına karşıyız.? Açıklamada, başta Kürt sorunu olmak üzere özgürlükler ile ilgili bütün temel sorunların daha derin kırılmalara neden olmadan çözülmesi talep edildi.

Başörtüsü yasağına karşı 106. eylem

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu'nun her cumartesi yaptığı ?İnanca saygı, başörtüsüne özgürlük? eylemleri üçüncü yılında. Ankara'da 105 hafta boyunca yasağı protesto eden kişi ve kuruluşlar, bugün 106. kez bir eylemle Abdi İpekçi Parkı'nda biraraya gelecek.

Ayşe Sucu'dan basına düzeltme

Aksaray İl Müftülüğünce Aksaray Kültürpark'ta düzenlenen ?Dindarlık Anlayışımız ve Kadın? konulu konferansta yaptığı konuşmada 'Başörtüsü İslamın şartı değildir' dediği iddia edilen Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Faaliyetleri Müdürü Ayşe Sucu, böyle bir ifade kullanmadığını söyledi. Sucu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun başörtüsü konusunda yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak, ?Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir. Dileyen kadın dilediği gibi giyinmeli, başörtüsü nedeniyle kadınların eğitim hakkı elinden alınmamalı? şeklinde bir açıklama yaptığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber