Belediyeler yasası yargı yolunda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'nin Gesi Belediyesi, nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin tüzel kişiliklerini kaldıran Belediyeler Yasası'nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacak.

Gesi Belediye Başkanı Sami Eker, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, 2005 yılında yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'na tepki gösterdi. Anayasaya göre, kazanılmış hakların geri alınamayacağını belirten MHP'li Belediye Başkanı Eker, "Gesi Belediyesi de 5216 sayılı kanun gereğince ilk kademe belediyesi haline gelen bir belediye olduğuna göre mevcut kanunlarımızla Gesi Belediyesi'nin tüzel kişiliğinin kaldırılması mümkün değil. Ayrıca Gesi, Türkiye'ye ismi ile mal olmuş bir yerleşimdir. Bir takım siyasi manevralarla yok edilmeye çalışılan Gesi, önce belediye olmaktan çıkarılıyor, sonra da adı silinecek" şeklinde konuştu.

AK Parti'ye kanunlarla oynayarak siyaset yapmamaya çağıran Eker, "MHP Belediyesini almaya kimsenin gücü yetmedi de kanunla oynayarak mı bu işi yapacaksınız. Bu tür manevralara gerek yok. Buyrun Gesi belediyesini size verelim. Gesi belediyesini bugün kapatsanız dahi yarın yeniden ilçe kurmak zorundasınız. Çünkü bu bölge ilçe olmak zorundadır. Aklınızı başınıza alın ve daha sağlıklı düşünün. Melikgazi ve Kocasinan İlçe belediyelerinin yükü kendine yeter. Kayseri'ye en az iki ilçe daha lazım. Oturup köylü şehirli ayrımı düşüneceğinize, insana insanca bakmayı deneyin" diye konuştu.

Temmuz 2005'te yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin tüzel kişiliklerinin sona erdirilmesi kararlaştırılmıştı. 2 yılı aşkındır uygulanmayan yasanın önümüzdeki günlerde uygulanacağı duyurulmuş ve yasa çerçevesinde 393 belediyenin kapanacağı açıklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber