TÜRK-İŞ'ten kayıt dışına karşı mücadele önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş, kayıt dışı istihdamla mücadele için bir "ulusal komite" oluşturulmasını ve komitenin önüne 3 yıllık "mücadele süresi" koymasını önerdi. Konfederasyon, bu süre içerisinde kendi başvurusuyla kayıt altına giren iş yeri ve işletmelere bazı olanaklar sağlanması ve sendikaya üyeliğin zorunlu olması gerektiğini belirtti.

Türk-İş tarafından hazırlanan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Raporu'nda, oluşturulacak Ulusal Komitenin kayıt dışı istihdamla mücadelesinde dikkate alması gereken esaslar şu şekilde sıralandı:

"-Mücadele süresi içinde denetim birim ve elemanları, kayıt dışı iş yeri/işletmeleri belirlemeye ve kayıt altına almaya yönelmeli.

-Mücadele süresinde resmi denetim elemanlarına ilave olarak (trafik denetimlerinde olduğu gibi) gönüllü müfettişler oluşturulmalı.

-Mücadele süresi içinde kendi başvurusu ile kayıt altına giren iş yeri/işletmeler bu tarihten itibaren 3 yıl süre ile gözetim altında tutulmalı ve bu süre içinde yanıltıcı ve kayıt dışı bir eylemde bulunmamak koşulu ile kayıt altına girdikleri tarihten öncesi eylemleri nedeniyle cezalandırılmamalı.

-Kendi başvurusu ile kayıt altına giren iş yeri/işletmeler gözetim süresi içinde belirlenecek bazı muafiyet ve istisnalardan yararlanmalı.

-Kayıt altına alma oranına ve kayıtlı istihdam artışına bağlı olarak (kayıt altına alınan çalışanlardan sağlanacak yeni prim gelirleri de dikkate alınarak) vergi ve sosyal güvenlik prim oranlarında indirime gidilmeli. Bu indirimlerden yalnızca çalışanları örgütlü ve toplu iş sözleşmesi olan iş yeri/işletmeler yararlanabilmeli.

-2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile işsizlerin bir süre ile sınırlı olmadan sendika üyesi olmaları sağlanmalı, işçi emeklilerinin sendika üyesi olabilmeleri veya derneklerinin sendika haline gelmesi ve konfederasyonlara üye olmasına imkan tanınmalı, mücadele süresince sendika üyeliği zorunlu olmalı, işe girişte sendikaya üyelik aranmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber