Türk Eğitim-Sen: Eğitim çalışanları maddi durumları nedeniyle ihtiharı düşünüyor

Haber Giriş : 22 Şubat 2008 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Muğla'da bir öğretim görevlisinin borçları yüzünden intihar ettiğine işaret ederek, ülkeyi yönetenlerin eğitim çalışanlarına hak ettiği konuma ulaştırması gerektiğin söyledi. Koncuk, "Aksi taktirde ülkemizde maddi anlamda tatmin olamayan ve bu uğurda intiharı seçen eğitim çalışanlarının sayısı giderek artacaktır" dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, 22 Şubat'ta borçlarından dolayı intihara teşebbüs eden öğretim görevlisi gibi birçok eğitim çalışanı olduğunu bildirdi. Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, "Muğla'da söz konusu öğretim görevlisinin, 800 YTL'lik kredi kartı borcu için evine haciz gelince, okulda kendini asarak intihara kalkışması, ne yazık ki gün yüzüne çıkmamış korkunç gerçekle yüzleşmemize neden oldu. Türkiye'de eğitim çalışanlarının aldığı ücretle geçinemediğini, hatta bu nedenle bunalıma girdiğini, borçsuz ayakta duramadığını, ailesinin parçalanma noktasına geldiğini sık sık dillendirdik" dedi.

-ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 8'İ İNTİHAR ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR-

Koncuk, Türk Eğitim-Sen olarak bu konuyu yakın plana aldıklarını ve öğretmenlerin ekonomik durumlarını incelediklerini hatırlattı. Koncuk, yaptıkları araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 89.6'sının kredi kartı borcu bulunduğunu açıklarken, yüzde 8'inin ise borçlarından dolayı intihara teşebbüs ettiğini yada intihar etmeyi düşündüğünü kaydetti. Öğretmenlerin yüzde 23.5'i görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yaptığını belirten Koncuk, öğretmenlerin yüzde 91.4'ünün maaşından birikim yapamadığını ve yüzde 58.3'ünün kirada oturduğunu söyledi. Koncuk, "Öğretmenlerin yüzde 36'sı ekonomik nedenlerden dolayı öğretmenlik mesleğini seçtiği için pişman olduğunu belirtiyor. Öğretmenlerin yüzde 72.7'si öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu dile getirmesine karşın çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 38.5'i öğretmenlerin en büyük sorunu olarak ücret yetersizliğini görüyor" dedi.

-İNTİHAR MAİLLERİ GELİYOR-

Koncuk, Türk Eğitim-Sen'e maddi sıkıntılarını dile getiren öğretmenlerden onlarca mail ve telefon geldiğini kaydetti. Koncuk, gelen maillerden birini konuya kamuoyunun dikkatini amacıyla yayınladı. Söz konusu mailde şunlar dile getiriliyor:

"Yemin ederim arkadaşlar şu an nasıl intihar edeceğimi ve karımın ve oğlumun ne yapacağını düşünüyorum. Borç batağında kıvranıp duruyorum. Maaşımın tamamı bankalara faizlere gidiyor. Bu kadar batacak ne yaptın derseniz, çalışmayan bir eşle evlendim ve tek maaşla 5 yıldır geçiniyorum. Aslında diyorum Meclisin önüne gidip kendimi öldürmeliyim ki, siyasetçiler öğretmenlerini belki düşünmeye başlarlar ama oğlum babası intihar etmiş bir öksüz olacağı için cesaret edemiyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber