TEKEL özelleştirmesinde kimse mağdur edilmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2008 16:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, son günlerde TEKEL çalışanlarının özelleştirmeye karşı bir takım hassasiyetleri olduğunu belirterek, ''bu konuda idare olarak; olumlu ve yapıcı, çalışanlarımızı mağdur etmeyecek bir yaklaşım içerisinde sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Kilci, Hilton Otelinde gerçekleştirilen TEKEL Sigara'nın özelleştirilmesi ihalesinin ardından yaptığı değerlendirmede, TEKEL ihalesinin, bütün Türkiye'ye, TEKEL çalışanlarına, tütün üreticilerine hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.

Kilci, son günlerde TEKEL çalışanlarının Tekel'in özelleştirmesine karşı bir takım hassasiyetleri olduğuna dikkati çekerken, bu konuda idare olarak; olumlu ve yapıcı şekilde, çalışanları mağdur etmeyecek bir yaklaşım içerisinde sorunu çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İhale sonucunun, İhale Komisyonunun kararı teşekkül ettikten sonra Rekabet Kuruluna, daha sonra ÖYK'nın onayına sunulacağını belirten Kilci, ardından devir işleminin gerçekleyeceğini söyledi.

-SORULAR

Öte yandan açıklamasının ardından, bir gazetecinin ''TEKEL işçilerinin mağduriyetlerini nasıl gidereceksiniz, firmalarla yapılan bir anlaşma mı söz konusu, bir taahhütte mi bulundular'' şeklindeki sorusu üzerine, Kilci şu yanıtı verdi:

''Hayır herhangi bir taahhüt söz konusu değil, şartnamemiz içerisinde tanımlanmış taahhütlerin dışında. Ancak TEKEL mutlaka yaşayacak, yani üretimini ve faaliyetlerini geliştirerek, hayatiyetine devam edecek. Dolayısıyla şu ana kadar TEKEL'in bu duruma gelmesine katkısı olan bütün çalışanlarımızın mutlaka bunda bir katkısı olacak.'

Söz konusu özelleştirme kapsamında, üretim birimlerinde çalışan işçi sayısının 3 bin civarında olduğuna işaret eden Kilci, bunların önemli bir kısmı Tekel'de çalışmaya devam edeceğini, kendilerinin ümitlerinin beklentilerinin bu yönde olduğunu söyledi.

Kilci, diğer çalışanlar için de, sosyal güvenlik haklarını zedelemeksizin çözüm arayışı içinde olacaklarını bildirdi.

-''İŞSİZ KALMA DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL''

Son bir kaç yıldır yaptıkları özelleştirmeler sonucu ''işsiz kalma dile bir şeyin söz konusu olmadığını'' ifade eden Kilci, bütün işçilerin haklarını, en samimi şekilde korumak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

''Firmalara bu konuda bir şart konup konmadığı'' sorusu da Kilci, ''hayır firmalara bu yönde bir şart konulmadı, ancak bizim tabii ki ciddi sorumluluklarımız var şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda bunu yeterince gösterdik, bu konuda herhangi bir kaygıya mahal olmadığını düşünüyoruz. İşçilerimizle gerektiğinde bire bir görüşerek herkes için ne iyi olanı, TEKEL için en iyi olanı hep birlikte yapacağız'' şeklinde yanıtladı.

Başka kurumlara aktarım yapılmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna karşılık Kilci, şu anda başka kurumlara aktarmanın söz konusu olmadığını, TEKEL'in bütünlüğü içerisinde değerlendirileceğini söyledi.

Fiyatı nasıl bulduğunun sorulması üzerine de Kilci, ''onu ihale komisyonumuz değerlendirecek'' ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber