Emekli vekile korsan zam

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2008 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alt komisyona başkanlık eden AKP'li Zekai Özcan'ın onay vermediği 'emekli milletvekiline zam' düzenlemesi, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın raporu imzalandıktan sonra metne girdi

SALİHA ÇOLAK Ankara

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı üzerinde çalışan alt komisyona başkanlık eden AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan'ın onay vermediği "emekli milletvekiline zam" düzenlemesi, rapor imzalandıktan sonra "korsan bir şekilde" metne girdi. Buna göre, TBMM'de görev yapan yaklaşık 375 emekli milletvekili, 11 bin YTL'yi bulan aylıklarına ek olarak 1465 YTL temsil tazminatı almaya hak kazanacak. Emekli olup tekrar seçilemeyen eski milletvekillerinin maaşına ise 1050 YTL civarında zam gelecek. Halen Meclis'te görev yapan emekli 375 milletvekiline, eski milletvekillerine olduğu gibi yüzde 70 zamlı temsil tazminatı ödenirse bu grup için zam, 2 bin 500 YTL'ye kadar çıkabilecek.

Çalışanların haklarının tırpanlandığı gerekçesiyle tepki çeken, 26 Şubat Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan Sosyal Güvenlik Tasarısı'na ilişkin alt komisyon raporuna milletvekili zammı girdi. Buna göre emekli milletvekillerinin aldığı temsil tazminatına yüzde 70 zam yapılacak.

Hak sahipleri dahil, bu durumda olan yaklaşık 2 bin 700 eski milletvekili böylece yaklaşık 2 bin 486 YTL olan emekli maaşına ek olarak, bin 465 YTL'lik temsil tazminatını yüzde 70 zamlı alacak. Bu durumda bin 50 YTL'lik zamla maaşları 5 bin YTL'yi bulacak.

Bu arada halen milletvekili oldukları için 8 bin 500 YTL civarındaki milletvekili maaşına ek olarak 2 bin 486 YTL civarında emekli maaşı alan yaklaşık 375 milletvekili ise buna ek olarak bir de temsil tazminatına kavuşacak.

'Yasa savunulamaz halde'

Zamma karşı çıktığı için arkadaşları arasında istenmeyen adam ilan edildiği konuşulan, Meclis Genel Kurul çalışmalarına bile katılamadığı belirtilen AKP'li Özcan, imzaladığı metinde böyle bir düzenleme olmadığını söylerken, 'Korsan bir metnin dağıtıldığını' vurguladı. Özcan yasanın bu zamla savunulamaz hale geldiğini söyledi. Düzenlemeler üst komisyonda görüşülüp TBMM'de kabul edildikten sonra kesinleşecek. Milletvekillerinin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasına ilişkin düzenleme ise metinden çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber