Öğrenci affı CHP'ye bağlı

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci affının bir an önce çıkarılması için Ankara'da 40 bin imza toplandı. Erdoğan ve Ağar'dan destek sözü alan 80 bin mağdur, "CHP de destek olursa bir yıl daha kaybetmeden eğitimimizi tamamlayabiliriz" diyor.

Yarım kalan üniversite eğitimlerine devam etmek isteyen yaklaşık 80 bin öğrenci, TBMM'de bekleyen eğitim affı kanun teklifinin bir an önce görüşülmesi için Meclis'te temsil edilen üç partiden yardım istedi. Bir yıl daha kaybetmemek için yeni adli yılda affın bir an önce çıkarılmasını isteyen öğrenciler, Ankara Kızılay'da 40 bin destek imzası topladı. Öğrenci affı geçtiğimiz dönem AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Kurt'un kanun teklifiyle TBMM gündemine taşındı. AK Parti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'uzlaşmayla geçsin' talimatı üzerine öğrenci affı teklifini CHP'ye sundu. CHP, AK Parti'nin hazırladığı teklife "türban affı" diyerek olumlu karşılık vermedi. CHP, teklif metninde yeralan "her ne sebeple olursa olsun" ibaresinden başörtülü öğrencilerin de yararlanacağı gerekçesiyle, teklifin bu şekliyle kabul edilemeyeceğini savundu. CHP'nin teklife soğuk bakması af teklifinin yeni adlî döneme kalmasına neden oldu.

80 bin kişi mağdur

Yaklaşık 40 bin imza toplayarak hükümetten yardım isteyen öğrenci girişiminin temsilcilerinden Kadir Yılmaz üç defa Başbakan'la görüşüp desteğini aldıklarını belirterek, "Üniversite affının başörtüsü affı olarak görülmesi yanlıştır" dedi. YÖK'ün türban problemli olarak tespit ettiği 349 öğrenci olduğunu söyleyen Yılmaz, "349 kişi bahane edilerek, 80 bin insan mağdur ediliyor. Kaldı ki af çıktığında hiç kimse türbanla üniversiteye girmeyecek. Milletvekillerinin konuyu siyasi polemik malzemesi olmaktan kurtarıp, bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'dan da destek sözü aldık. CHP de destek olursa bir yıl daha kaybetmeden eğitimimizi tamamlayabiliriz" diye konuştu. Öğrenciler dayanışmalarını internet üzerinde kurdukları "www.ogrenciaffi.net" adresinde sürdürüyorlar.

İki yılda bir öğrenci affı çıktı

Öğrenci affı, Türkiye' nin gündemine ilk kez 1983'de girdi. Bu tarihten sonra 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997 ve son olarak 2000 yılında öğrenci affına ilişkin kanuni düzenlemeler yapıldı. İlk öğrenci affının getirildiği 1983 yılından bu yana geçen 20 yıl içerisinde neredeyse her iki yılda bir öğrenci affı getirildi.

'Cep herkülü' de af bekliyor

Affedilip üniversiteye dönmek isteyen öğrenciler arasında, "cep herkülü" lakaplı, dünya şampiyonu haltercimiz Halil Mutlu da yeralıyor. Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünü tamamlamak isteyen Halil Mutlu'nun kaydı harç sorunu nedeniyle silinmiş. Öğrenci affını sadece kendisi için istemediğini belirten Mutlu, "Benim durumum eğitimden vazgeçmek istemeyen Türk sporcusunun genel sorunu. Ama on binlerce genç değişik sorunlardan dolayı yükseköğretimde bu sıkıntıyı yaşıyor. AB standartlarının gündemde olduğu bu günlerde gençliğin önünü açmak gerekir" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber