Zekanın yolu tiroitten geçiyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Şubat 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyin gelişiminin yüzde 95'i ilk üç yılda tamamlanıyor. Bu gelişimin olması tiroit hormonuna bağlı. Hormon doğuştan azsa ?doğumsal hipotiroit' deniyor ve zamanında tedavi edilmezse zeka geriliğine yol açıyor

Boy kısalığına yol açan hormon hastalıkları içinde tiroit hormonu hayati önem taşıyor. Çünkü normal boy artışı bu hormon gerekli. Tiroit hormonu, boynun alt kısmında bulunan tiroit bezi tarafından salgılanıyor. Bunun eksikliği ise hem yavaş büyüme hem de zekanın az gelişmesi ile sonuçlanıyor. Acıbadem Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, çocuklardaki tiroit hastalıklarının önemini anlattı.

BEYİN HASARINA YOL AÇABİLİR

Tiroit hormonu neden bu kadar önemli?

Beyin gelişiminin yüzde 95'i ilk 3 yaşta tamamlanır. Beyin gelişimini sağlayan en önemli madde ise tiroit hormonudur. Bu nedenle tiroit hormonu eksik olan bebeklerde değişik oranlarda zeka ve gelişim geriliği gözlenir.

Hipotiroit nedir?

Tiroit bezinden salgılanan hormonların yeterli gelmediği duruma hipotiroit diyoruz. En önemli özelliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına yol açmasıdır.

Hangi belirtilere dikkat etmek gerekli?

Doğumsal hipotiroit hastalarında sık rastlanılan belirtiler ise bebeğin pelte gibi az hareketli olması, dilinin büyüklüğü, ses kalınlığı, uzamış yeni doğan sarılığı, göbek fıtığı ve emme güçlüğüdür.

Tanının zamanında konulabilir mi?

Doğumda topuktan alınan bir damla kanın tiroit fonksiyonları için incelenmesi, rutin sağlık hizmeti olarak yapılıyor. Sağlık Bakanlığı bu yılın başından itibaren, ?yeni doğan fenilketonüri' taramasına, bütün illerde doğumsal hipotiroit hastalığı taramasını da ekleyerek testi zorunlu hale getirdi.

Hastalığın görülme sıklığı nedir?

Yılda ortalama 440 bebeğin doğumsal hipotiroit riski var. Erken tedavi edilen hastalar tamamen normal olarak hayatlarını sürdürür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber