Nüfusunu az bulan belediye başkanları muhtarların kapısına dayandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mart 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarından memnun kalmayan belediye başkanları, İller Bankası'ndan daha fazla pay almak için muhtarların kapısına dayandı.

Başkanlar, bölgelerindeki muhtarlarla sık sık toplantı yapıp sonuçları kontrol ettiriyor. Sayılmayanların kayıt altına alınmasını isteyen başkanlar, muhtarlıklarda yer almayanların kamu hizmetlerinden yararlanamayacağı uyarısında bulunuyor.

TÜİK, nüfus bilgilerini güncel olarak tutmak ve nüfus hareketlerini izlemek için geçen yıl Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve TC kimlik numarasına göre adreslerle kişileri eşleştirdi. Bu sistemle mükerrer kaydın önüne geçilirken, cinsiyet, yaş, meslek gibi konularda daha sağlıklı istatistikler ortaya çıktı. İller Bankası'ndan gelen paylarını artırmak isteyen belediyeler başka yerde kayıt yaptıranların peşine düştü. Belediyeler, tespit ettikleri kişilerden oturdukları mahallenin muhtarlığına kayıt yaptırmalarını istiyor.

Bu belediyelerden biri Ankara'nın Kazan ilçesi. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, ilçenin nüfusu 36 bin. Son seçimlerde ise 25 bin seçmen oy kullandı. Bu durumda nüfusun 36 bin olamayacağını savunan belediye, muhtarlıklardaki kayıtları yakın takibe aldı. Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, "Nüfusun seçmen sayısına yakın çıkması bizi araştırmaya itti. Yaptığımız çalışmalara göre ilçede 50 bin kişi yaşıyor." diyor.

Nüfusunu en çok artıran Sincan da aynı durumdan şikâyetçi. Sincan Belediye Başkanı Hasan Altın, son sayımda 40 bin kişinin sayılmadığını tespit ettirdiklerini öne sürüyor. Altın, "Gidilmeyen ve büyükşehir belediyesince numaralandırılmayan binalar kayıtlarda hâlâ arsa olarak gözüküyor. 9 bin konuta gidilmemiş." diye konuşuyor. Hasan Önal, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber