Memurlar eski kanuna göre aylık ve zam alacaklar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mart 2008 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Tezel'in yazısı

Ali Bey, emekli aylıklarının yeni dönemde daha düşük hesaplanacağı ve emekli aylıklarına sadece TÜFE kadar zam yapılacağını ve bundan biz memurların da zarar göreceği ifade ediliyor. Özellikle benim çalıştığım postanedeki arkadaşlar çok tedirginler. Bu reform denilen şey biz memurları da ilgilendiriyor mu?

Kadir Korkmaz

Kadir Bey, bilindiği üzere 2007 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun (SS ve GSS) 22 maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve 6 maddesinin de yürürlüğü durdurulmuştu. İptalin esas gerekçesi de memurların daha doğrusu 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'na tabi kamu görevlilerinin bu kanuna tabi olamayacağı idi. Şimdi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen kanun tasarısında Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu değiştirilmektedir. Yeni halinde, emeklilik açısından sizin gibi halen memur olanlar eski sisteme (5434 sayılı Kanun'a) tabi olacaklar, GSS açısından ise yeni sisteme (5510 sayılı Kanun'a) tabi tutulacaklardır. Yeni Kanun'un yürürlük tarihinden sonra ilk defa işe girecek olanlar ise hem emeklilik hem de sağlık (GSS) açısından yeni sisteme tabi olacaklardır. Kanun'un kamu görevlilerinin geçiş hükümlerini düzenleyen, ?5434 sayılı Kanu'na ilişkin geçiş hükümleri? başlıklı GEÇİCİ 4'üncü MADDESİ gereğince,

1- Emeklilik işlemleri devam edenler

5510 sayılı SS ve GSS Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçiliği sona erenlerden tahsis talebinde bulunacaklar ile bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsis talebinde bulunanlardan işlemleri devam edenler hakkında eski kanun hükümleri geçerli olacaktır.

2- Şimdi memur olup ileride emekli olacaklar

Halen memur olarak 5434 sayılı Kanun'a göre iştirakçi olanların kendileri ileride emeklilik müracaatı yaparlarsa veya vefat ederlerse geride kalan dul ve yetimleri hakkında eski Kanun uygulanacağı gibi bu kişilerin emekli aylıklarının artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, toptan ödemeleri, ilgi devamı, ihya ve borçlanmaları, diğer ödemeler ve yardımlar ile emeklilik ikramiyeleri hakkında, eski 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

3- Şu an emekli olanlar da eski kanuna tabidir

5434 sayılı Kanun'a göre ödenen aylıklar ile yukarıda maddelerde belirtilen kişilere bağlanacak aylıklar, memur maaş katsayılarındaki artışlara göre yükseltilecektir. Ayrıca 5434 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rütbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yükselmeler, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malullük ve vazife malullüğü aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da eski kanunlar uygulanacaktır.

4- Alt sınır aylığı memurlara 741 YTL, SSK ve Bağ-Kur'luya 213 YTL.

SSK ve Bağ-Kur'lular reform çıkınca alt sınır aylığı olarak asgari ücretin yüzde 35'i kadar emekli aylığı alacaklardır ama memurlar daha doğrusu T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi, memur, asker, öğretim üyesi ve sözleşmesi personeller 5434 sayılı Kanun'a tabi olmaya devam edeceklerinden alt sınır aylığı olarak en az 741 YTL emekli aylığı alacaklardır.

Görüldüğü üzere, emeklilik işlemleri devam edenler, emekli olmuş olanlar, halen memur olanlar 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olacaklardır. 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu'nun yürürlük tarihinden sonra işe giren memurlar ise yeni kanuna tabi olacaklardır.

Güncelleme katsayısı sebebiyle emekli aylıkları düşecek olanlar ile emekli aylığı bağlama oranının düşürülmesi sebebiyle daha az emekli aylığı alacak olanlar SSK ve Bağ-Kur'lular olup, yeni kanunun GSS hükümleri hariç memurları ilgilendirmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber