Aile içi şiddete sıkı tedbir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2008 21:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile içi şiddeti önlemek amacıyla çıkarılan yönetmelik, kusurlu eş ya da aile bireyleri hakkında sıkı tedbirler öngörüyor.

Tedbirler arasında, kusurlu eş ya da aile bireyinin müşterek ya da ayrı oturulan evden uzaklaştırılması, iş yeri ve çocukların okuluna yaklaşmaması, evin giderlerinin karşılamaya devam etmesi, ruh sağlığı tedavisi görmesi ve talep olmasa dahi mağdurlara nafaka vermesi yer alıyor.

Aile içi şiddete maruz kalan aile bireylerinin korunması amacıyla şiddet uygulayan aile bireyleri hakkında alınacak tedbirleri ve bu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Ailenin Korunmasına Dair Kanunun Uygulanması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Aile bireylerinden biri fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanması muhtemel olan, bu tip hareketlerin tehdidini, baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözel ve ekonomik nitelikte şiddet içeren davranışa maruz kalırsa, şikayet ve ihbar makamlarından tedbir talebinde bulunabilecek.

Şikayet, aile bireyi olmayanlar tarafından da olayın yazılı, sözlü veya başka bir şekilde bildirilmesiyle yapılabilecek.

Aile Mahkemesi hakimi, kusurlu eşin veya diğer aile bireyinin diğer aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi, kusurlu bireyin aynı ya da ayrı oturulan ev ya da iş yerine yaklaşmaması, aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi, aile bireylerini yazılı, görsel, işitsel ve internet gibi iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi, alkollü veya uyuşturucu madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşadığı konuta veya iş yerine gelmemesi, bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması tedbirlerine hükmedebilecek.

Aile bireylerinden biri aile içi şiddete maruz kaldığını kendisi ya da Cumhuriyet Başsavcılığı bildirirse, şiddetin belgelenmesi aranmaksızın resen bu tedbirlere karar verilebilecek.

UZAKLAŞTIRMA

Aile mahkemesi hakimi, kusurlu eş ya da aile bireyini şiddet veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması için uyarabilecek.

Aile içi şiddete maruz kalan bireyin korunması amacıyla, kusurlu eş veya şiddet uygulayan diğer aile bireyinin müşterek ya da ayrı oturulan evden uzaklaştırılmasına, iş yerine ve gerektiğinde çocukların okullarına yaklaşmamasına hükmedebilecek.

Hakimin karar vermesi halinde, kusurlu eş veya şiddet uygulayan aile bireyi, uzaklaştırıldığı konutun kira, elektrik, su, telefon, doğalgaz ve benzeri giderlerini karşılamaya devam edecek.

Hakim, kusurlu eş ya da aile bireyini, koruma kararı verilen bireyin eşyalarına zarar vermemesi için de uyarabilecek.

Kusurlu eşe veya şiddet uygulayan diğer aile bireyine ait olan silah veya benzeri araçların genel kolluk kuvvetlerine teslimi ve tedbir süresinin sonuna kadar adli emanete alınmasına karar verilebilecek.

RUH SAĞLIĞI TEDAVİSİ

Kusurlu eşin veya diğer aile bireyinin bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavisinin sağlanmasına da hükmedilebilecek. Bu kişiler, il sağlık müdürlükleri ruh sağlığı şubelerince veya sağlık grup başkanlıklarınca resmi veya kendi istekleri üzerine özel sağlık kurumlarına sevk edilecek. Kusurlu kişinin tedaviyi sürdürüp sürdürmediği ve yapılan işlemin sonucu, il sağlık müdürlüğü veya sağlık grup başkanlığı tarafından Cumhuriyet başsavcılığına bildirilecek.

Tedbir süresi 6 aydan fazla olamayacak. Tedbir kararı verilebilecek yeni bir durumun meydana gelmesi halinde hakim tarafından yeniden tedbir kararı verilebilecek. Şiddet uygulayan eş ya da aile bireyi, tedbirlere aykırı davranması halinde tutuklanacağı ve hakkında hapis cezası verileceği konusunda uyarılacak.

TEDBİR KARARI NASIL İZLENECEK?

Tedbir kararlarını izlemekle görevli kolluk kuvvetleri, lehine koruma kararı verilen kişinin konutunu haftada bir kez ziyaret edecek, birinci derece yakınlarıyla iletişim kuracak, komşularının bilgisine başvuracak, muhtardan bilgi alacak ve konut çevresinde araştırma yapacak.

Koruma kararına uymayan eş veya aile bireyi hakkında sulh ceza mahkemesinde kamu davası açılacak.

Şiddet uygulayan eş veya aile bireyinin aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan ya da katkıda bulunan kişi olması halinde, mağdurların yaşam düzeyleri dikkate alınarak, daha önce Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması koşuluyla herhangi bir talep olmasa bile tedbir nafakasına hükmedilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber