'Hasarı kaskodan karşılamak isteyen sürücü arabasında fotoğraf makinesi bulundursun'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2008 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik kazaları nedeniyle yollarda oluşan uzun araç kuyruklarını önlemesi beklenen yeni tutanak sistemi için geri sayım başladı.

1 Nisan'dan itibaren maddi hasarlı trafik kazalarına karışanlar polisi beklemeden tutanaklarını kendileri tutup olay yerinden ayrılabilecek. Kusur oranlarının tespiti, kazaya karışan araçların fotoğraflarıyla tespit edilecek. Bu amaçla sürücülerin yanlarında fotoğraf makinesi ya da iyi kalite fotoğraf çeken kameralı cep telefonu bulundurması gerekiyor. Yeni sisteme adaptasyon için gerekli altyapıyı hazırlayan sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortasını yaptıran sürücülere muhtemel kazalarda kullanabilecekleri tutanak kağıtlarını vermeye başladı. Avrupa ülkelerinin tamamında uygulanan sisteme Türkiye'de sürücülerin ne kadar ilgi göstereceği merak konusu. Türkiye Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven, kaza yapan; ancak saatlerce polis bekleyen sürücülerin işini kolaylaştıracağı için yeni uygulamadan kısa sürede verim alınacağını belirtiyor. Yurtseven, sürücülerin kaza yerinde araçların fotoğraflarını çekerek tutanakla birlikte sigorta şirketlerine teslim etmesinin kazanın oluş şeklini aydınlatmasına büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.

Türkiye genelinde 2002 yılında 407 bin trafik kazası meydana gelirken bu rakam 2006'da yüzde 61 artarak 664 bine ulaştı. Kazaların yüzde 88'i sadece maddi hasarla sonuçlanıyor. En ufak bir kaza sonrası bile araçların yerlerinden oynatılmayıp polisin beklenmesi trafiği içinden çıkılmaz hale getiriyor. Trafik polislerinin hasarlı kazalara müdahelesi 2-3 saati bulabiliyor. Bu durumda kaza bölgesindeki araç kuyrukları uzadıkça uzuyor. Yeni tutanak sistemi bu sorunu ortadan kaldıracak. 13 milyon araç sürücüsünü yakından ilgilendiren yeni sistem ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları haricindeki maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin anlaşmaları durumunda uygulanacak. Eğer sürücüler anlaşamazsa olay yerine polis çağırabilecek. Yeni sistemin en hassas noktasını, kusur oranlarının sürücüler ile sigorta şirketleri arasında anlaşmazlığa yol açmayacak şekilde tespit edilmesi oluşturuyor. Sigorta şirketleri, karşı tarafa verilen zararı sigortalılarının kusurları oranında ödeyecek. Kusur oranları ise sürücülerin düzenleyip altına imza attığı tutanaklar yoluyla belirlenecek. Türkiye Sigorta Şirketleri Birliği, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de desteğiyle mevcut durumda en sık rastlanan 37 farklı kaza durum krokisi oluşturdu. Bu krokiler kitapçık haline getirilerek sigorta şirketlerinin hasar tespit uzmanlarına dağıtıldı. Her bir krokide yer alan kaza durumlarında, kusurlu olan taraf ve taraflara yüzde 50 ile yüzde 100 oranında kusur oranı yüklenecek.

Sigorta şirketleri kendilerine ulaştırılan tutanaklarda yer alan ve taraflarla çizilmiş olan krokileri oluşturulan kaza durum krokileri ile karşılaştırarak kusur oranlarını tespit edecek. Aynı kroki üzerinden farklı kusur oranlarına ulaşma ihtimali nedeniyle iki şirket arasındaki görüş ayrılığının çözümüne yönelik olarak şirketlerden tamamen bağımsız bir komisyon kurulacak. Komisyonun kararı sürücüler ve sigorta şirketleri tarafından bağlayıcı olacak. Kusur oranlarını tespit edecek sigorta şirketlerine kazanın oluş şekliyle ilgili fikir verecek en önemli unsurlardan birisi de olay yeri fotoğrafları. Çekilen resimlerin tutanak ile beraber sigorta şirketine ulaştırılacağını belirten Türkiye Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven, "Günümüzde birçok kişinin kameralı cep telefonu var, ayrıca fotoğraf makinesine ihtiyaç yok. Sürücülerin maddi hasarlı kazalara karışmaları durumunda araçları kenara çekmeden önce birkaç açıdan farklı fotoğraflarını çekmelerini istiyoruz." diyor. Yurtseven, yurtdışında birçok ülkede maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarından sonra çoğunlukla tarafların kendi aralarında anlaştıklarını, bunun Türkiye için de mümkün olabileceğini belirtiyor. Yeni uygulamanın önemli bir sorumluluk yüklediği sigorta şirketlerinin trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak için elinden geleni yapacağını belirten Yurtseven, TRAMER'in bilgi bankasındaki kayıtların yeni uygulamayla yaşanabilecek sahtekârlıkları da önleyeceğini belirtiyor.

Emekli polisler için yeni iş imkânı

Polissiz tutanak uygulamasının bir ileri adımında kazalara polisler yerine sigorta şirketi elemanlarının müdahale etmesi hedefleniyor. Yakın bir zamanda görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelecek Karayolu Trafik Kanunu'ndaki değişiklikler yasalaşırsa 2 yıllık bir geçiş süreci söz konusu olacak. Bu süre içinde sigorta şirketleri kazalara müdahale edecek elemanların yetiştirilmesini sağlayacak. Türkiye Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven, söz konusu eğitimlerde emekli trafik polislerinden de destek alınacağını belirterek, "Eğer değişiklik teklifi yasalaşırsa trafik polisleri maddi hasarlı kazalardan tamamen çekilecek. Herhangi bir kaza durumunda sigorta şirketlerinin uzman görevlileri olay yerine gidip tutanak tutacak. Mevcut personel kazalara müdahalede yeterli olmayacağı için yeni eleman alımı söz konusu olacak." dedi.

Alkollü şoförün çizdiği taslak geçerli değil

Yeni düzenlemeye göre alkollü sürücülerin hazırladığı tutanak geçersiz sayılacak. Ayrıca ehliyetsiz sürücüler ve akıl sağlığı şüphesi taşıyanların karıştığı kazalarla, kamu kurumlarına ait araçların zarar gördüğü kazaların tutunaklarını da sadece polis düzenleyecek. Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse, araçların trafik sigortası yoksa, kaza ölüm ya da yaralanmaya sonuçlanmışsa yine polis gerekecek.

Tutanak, sigorta şirketine gönderilecek

Maddi Hasarlı Trafik Tespit Tutanağı'na imza atan sürücüler, zararın kendilerince doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılacak. İlkokul mezunlarının da anlayabileceği tarzda anlaşılır ve kusur oranlarının belirlenmesi için gereken tüm verileri sağlar nitelikte hazırlanan tutanak, sürücülere trafik sigorta poliçesinin yanında verilecek. Sürücüler formda kaza tarihi ve yeri, araçlar ve trafik poliçeleriyle ilgili bilgileri eksiksiz şekilde dolduracak. Çarpışma yeri ve anının taslağını çizecek, 15 farklı trafik kuralından hangisinin ihlal edildiğini işaretleyecek. Sigorta şirketi, kusur oranlarının belirlenmesinin ardından tamir için gerekli ödemeyi yapacak. Sürücülere verilecek standart tutanakların içinde doldurulmuş bir örnek form da yer alıyor.

İSA SEZEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber