Baykal: Belediye Kanunu'na engel olacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin kapatılması ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde yeni ilçe kurulmasını öngören tasarının yasalaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını, yasalaşması halinde ise Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

Baykal, TBMM'de grup konuşmasına başlamadan önce, İstanbul'un ANAVATAN'lı Bahçeşehir Belediye Başkanı Kemal Aydın'a, CHP'ye katılması dolayısıyla parti rozeti taktı. Aydın, "Bahçeşehir halkıyla birlikte cumhuriyete ve CHP'ye sahip çıkmak için buradayız" dedi.

Konuşmasında, nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesi ile bazı ilk kademe belediyelerinin kaldırılmasını ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısına yer veren Baykal, AK Parti'nin büyük bir hızla ve alelacele bu tasarıyı çıkarmaya çalıştığını söyledi.

"Bahçeşehir niçin ortadan kaldırıyor? Belediyeye ihtiyacı yok mu?" diye soran Baykal, 22 Temmuzda yapılan milletvekili genel seçiminde burada CHP'nin yüzde 54, AK Parti'nin yüzde 14 oy aldığına işaret etti. Baykal, yapılanın "belediyecilik uygulaması değil, ilkel, antidemokratik ve intikam alma uygulaması" olduğunu savundu.

Baykal, hak etmiş yerlerin elinden belediyelerin alındığını, bunun altında siyasi kaygı ve hesapların bulunduğunu ileri sürerek, "Pek çok belediye, örneğin Karşıyaka... Burada CHP'nin olağanüstü gücünü parçalayacak, bölecek bir düzenleme, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin de katkılarıyla, AKP Genel Merkezinde, seçim istatistikleri temel alınarak planlanmıştır, hazırlanmıştır" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Baykal, tasarının Meclisten geçmemesi için milletvekilleriyle sonuna kadar el birliğiyle mücadele edeceklerini bildirdi.

AK Parti'li milletvekillerinin, "Bu yerlerin kapatılmasını ben de istemiyorum, ama emir Başbakandan, büyük yerden geldi, oy vereceğim " dediğini iddia eden Baykal, düzenlemenin yasalaşması halinde CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesine götüreceğini bildirdi. Mücadelelerini, siyaset meydanından, hukuk meydanına taşıyacaklarını kaydeden Baykal, "Çünkü haksızlık, adaletsizlik, Anayasaya, uluslararası anlaşmalara aykırılık var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber