İŞKUR, internet üzerinden de başvuru alacak

Haber Giriş : 03 Ekim 2004 01:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet geldi, kapı kapı iş arama devri bitiyor

Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde okuyan H. Ali Söyler, mezun olur olmaz, internette iş ve işçi bulma sitelerine kendisi hakkında bilgi gönderdi.

Yaptığı başvuru bir ay içinde sonuç verdi. Söyler, Data Expert şirketinde sistem destek uzmanı olarak işe başladı. Söyler, internet aracılığıyla iş bulanlardan sadece biri. Beş yıl önce kurulma- ya başlayan iş bulma sitelerinin sayısı 20'yi geçti. Başvurular ücretsiz. Firmalar ise ilan bırakmak için aylık üyelik ücreti olarak bin 500 dolar ödüyor. İş ve personel arayanlara aracılık eden sitelerden ?cvclub.net', başvuruda bulunanlardan bin 600'ünü işe yerleştirmiş.

Sitenin proje yöneticisi Ziya Yazıcı, hedeflerini, ?Doğru kişiyle doğru işi buluşturmak.? sözleriyle özetliyor. Siteye her gün 150 personel bilgi gönderiyor. Sektörün ulaştığı yıllık büyüklüğün 2 milyon doları bulduğunu anlatan Yazıcı, bu alanın daha da büyüyeceğini belirtiyor. Yazıcı'ya göre, 5 yıl içinde iş arama ve iş verme konusunda tek yetkili merciler internet sitelerindeki aracı kurumlar olacak.

Sanal ortamda iş bulma imkanı sağlayan sitelerden ?personelonline.com', beş yıl önce kurulmuş. 50 bin kayıtlı iş arayanı ve 700 civarında üyesi var. Sitenin insan kaynakları uzmanı Kadri Demir, internet kullanımının işe alım sürecini hızlandırdığı görüşünde. Demir, internetin avantajını şu sözlerle anlatıyor: ?Başvurular online alındığı için anında görülüp, filtreleme yapılabiliyor. Çıkan sonuca göre adaylarla iletişim sağlanıyor. Aynı işlem gazete ilanı ile yapılsaydı önce ilan verilmesi gerekecekti. Bu kadar zamanı kaybedecek firma bulmak artık zor.? Demir, yurtdışında internet kullanımına paralel olarak bu amaca hizmet eden sitelerin gazetelerden daha fazla talebe cevap verdiğini belirtiyor. Bir başka sanal iş bulma kurumu olan ?kariyer.net'in yönetim kurulu başkanı Tufan Sevincel, Türkiye'nin ilk insan kaynakları sitesinin kurucularından. İnternetten iş arayanların ve onlara ulaşmaya çalışan firmaların sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Sevincel bu durumu internetin daha masrafsız olmasına bağlıyor. Dört yıllık sitelerden ?insankaynaklari.com'a aylık ortalama 600 iş ilanı bırakılıyor. Siteye en çok bilişim, finans ve mühendislik hizmetlerinde ve özellikle satış pozisyonlarında iş ilanı bırakılıyor. Sitenin insan kaynakları uygulamaları müdürü Engin Turan, kendilerine ortaokul mezunundan yüksek lisans öğrencisine kadar hemen her kesimden başvuru olduğunu dile getiriyor.

İnternet siteleri aracılığıyla işe yerleştirilen Mustafa Çimen (35), başvurudan 15 gün sonra işbaşı yapmış. İstanbul'daki Koroja Ambalaj şirketinde denetim uzmanı olan Mustafa Çimen, internetin insanları kapı kapı dolaşmaktan kurtardığına dikkat çekerek, vatandaşların bu imkandan daha fazla faydalanması için tanıtım çalışmalarının yapılmasını istiyor.

İş-Kur da internetten başvuru kabul edecek

Türkiye İşçi Bulma Kurumu (İş-Kur) Genel Müdür Vekili Namık Ata, internetin yaygınlaşmasının kendilerine talebi azaltmadığını ifade ediyor. Sanal dünyadaki gelişmeleri yakından tapi ettiklerin kaydeden Ata, kurum olarak teknolojik dönüşüm içinde olduklarını bildiriyor. Kurum yakında internet üzerinden de iş başvurularını kabul etmeye hazırlanıyor. Sistemin devreye girmesi ile bürokratik işlemler daha da azalırken, iş arayanlara kısa sürede cevap verilebilecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber