YÖK'te yeni yapılanma

Haber Giriş : 03 Ekim 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu'nun 'daha etkin hale getirilmesi' için çalışma başlatıldı. Yürütme Kurulu'na devredilen yetkilerin bir bölümü yeniden Genel Kurul'da toplanacak ve Kurul, daha sık toplanacak.

Yükseköğretim Kurulu Genel Kurulu'nun "daha etkin çalışmasını" öngören bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede Genel Kurul'un, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 6. maddesi çerçevesinde Yürütme Kurulu'na devrettiği yetkilerin bir bölümü yeniden Genel Kurul'da toplanacak.

Kanunun, "genel kurulun yükseköğretimin planlanması, düzenlenmesi, denetlenmesi, yönetmeliklerin hazırlanması gibi bazı konular dışında uygun gördüğü bölümleri Yürütme Kurulu'na devredebileceğini" öngören maddesine göre Yürütme Kurulu'na devredilen yetkilerin dağılımı yeniden belirlenecek. 2 kurulun çalışma alanlarını tespite yönelik oluşturulan komisyon çalışmasını tamamlayıncaya kadar Yürütme Kurulu'nun tüm yetkileri, Genel Kurul'a devredildi.

Toplantılar sıklaşacak

Genellikle her ay toplanan genel kurul, bundan sonra daha sık biraraya gelecek. Kurulun, ihtiyaç duyulması durumunda, iki haftada bir, hatta her hafta toplanması gündeme gelecek. Bu çerçevede 24 Eylül'de toplanan genel kurul, 8 Ekim'de yeni bir toplantı daha yapacak. Kanuna göre, genel kurul üyelerine yılda 12'den fazla toplantıya katılma ücreti (huzur hakkı) verilmiyor. Konuya ilişkin bilgi veren YÖK yetkilisi, iki kurulun yetkileri konusunda açıklık olmadığını, yetki paylaşımına ilişkin 1994'te yapılan düzenlemenin de yer yer ihtiyaçlara cevap vermediğini anlattı.

Komisyon oluşturuldu

Bu nedenle yetkilerin yeniden gözden geçirilmesi için Genel Kurul'da karar alındığını ve hukukçu üyelerden Prof. Dr. Ergin Nami Nomer, Prof. Dr. Ali Ülkü Azrak, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'ndan oluşan bir komisyon kurulduğunu ifade eden yetkili, komisyon çalışmasını tamamlayıncaya kadar ihtilaf çıkmaması için tüm yetkilerin Genel Kurul'da toplandığını belirtti.

Yeni üniversitelerin, programların açılması, kontenjanların belirlenmesi gibi "sorunlu konularda" genel kurul ile yürütme kurulu arasında yetki tartışması yaşandığını ifade eden yetkili, yetki paylaşımının ve usullerin saptanması ile sorunun aşılabileceğini dile getirdi. Aynı yetkili, yürütme kurulunun gündeme getirdiği konuların, genel kurul üyelerince yeteri kadar incelenemeden hemen oylanmasının da rahatsızlık yarattığına işaret etti.

'İşler yavaşlayacak'

Bazı YÖK üyeleri öngörülen uygulama ile işlerin yavaşlayacağını ve verimli çalışmanın mümkün olmayacağını dile getirdi. YÖK üyelerinin 11'inin İstanbul'da, 9'unun Ankara'da, 1'inin de Eskişehir'de yaşadığına hatırlatılarak, 16'sı başka işlerde çalışan bu kişilerin "incelemeleri tam olarak yapabileceği varsayımının gerçekçi olmadığı" ifade edildi. Ayrıca bu kişilerin tam zamanlı çalıştıkları işlerinden her hafta izin alarak YÖK'te yürütülecek çalışmalara katılmalarının zorluğuna işaret edildi.

Devredilen yetkiler

Genel Kurul'un 1994'de Yürütme Kurulu'na devrettiği ve geri alması gündeme gelen bazı yetkiler şöyle:

Üniversitelerin kadrolarla ilgili işlemleri,

Üniversitelerin faaliyet raporları, diplomaların denkliği, burslar, kurslar,

Öğretim elemanlarının seçilmeleri, atanmaları, kurumlara dönüşleri, statü değişiklikleri...

Yaz, gece ve ikili öğretim ile yabancı dille eğitim ve yabancı dil eğitimi yapılması, 2547 sayılı kanunun 7. maddesi uyarınca öğrenime ara verilmesi ve başlatılması.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber