Siyasette her dönemin en parlak vaadi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 10 Mart 2008 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başak Çubukçu / CNN TÜRK

YÖK, sadece 4 üniversiteye vize verdi, hükümet 32'de ısrar etti. AKP, son 2 yılda açtığı 32 üniversiteye bu yıl 9'unu daha ekleyecek, böylelikle Türkiye'de üniversitesiz kent kalmayacak. Ancak yeni açılanlar kimine göre ''yüksek lise'', kimine göre ''tabela üniversite''...

Türkiye, yükseköğrenimdeki okullaşma oranını üniversite açarak yükseltmeye çalışan bir ülke. Geçmişte üniversite sayısındaki en büyük artış, Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde gerçekleşti.

90'lı yıllarda Süleyman Demirel bir rekora imza atıp 24 devlet, 1 de özel üniversitenin kurdelesini kesti. Ancak Demirel'in üniversite açma hızı, son 2 yılda - deyim yerindeyse - "gölgede kaldı".

AKP hükümeti 2006-2007 yılları arasında tam 32 devlet üniversitesi açarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu da kırmış oldu.

2006 yılında 15 ilde üniversite açıldı, 2007'de ise 17. AKP'nin açtığı 32 üniversite yoktan var edilmedi; mevcut üniversitelerin farklı kentlere yayılmış birimleri birleştirildi.

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi'nin Nevşehir'deki bölümlerine "Nevşehir Üniversitesi", Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi'nin Ağrı'daki fakültelerine de "Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi" tabelası asıldı.

Tabelalar asıldı; ama bunların çoğunda 4 yıllık eğitim programı yok. Daha çok meslek yüksek okulu ya da sağlık yüksek okulları bulunuyor.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, "Siyasiler Türkiye'de yanlış yol izlediler, seçmeni memnun etmek için üniversiteleri engellediler. Bunlar zayıf olacak, yıllar boyu zayıf kalmaya mahkumlar. Aldatıcı bir söylem" diyor.

YÖK üyesi Prof. Dr. İsa Eşme de, siyasilerin izlediği politikanın gerçekçi olmadığını belirtiyor ve "Hazırlıksız üniversite açmak siyasilere puan kazandırır ama üniversitelere zarar verir... Bunlar tabelada kalmaya mahkumdur" diyor.

Akademisyenlerin "seçim yatırımı" dediği üniversiteler geçen yıl Meclis'in de gündemindeydi?

Tarih: 17 Mayıs 2007

Yer: TBMM Genel Kurulu

CHP Kırklareli Milletvekili Yavuz Altınorak, yeni açılan üniversitelerin "tabela üniversiteleri" olmamasını istedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtı gayet net: "İddia edildiği gibi tabela üniversitesi kursaydık, diğer 9 ilde daha üniversite kurardık; olur biterdi."

Tarih: 10 Ocak 2008

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: "9 ilde de üniversite kuracağız..."

Tüm bu çelişkilere karşın hükümet yine de ısrarlı; bu yıl 9 yeni üniversitenin daha temeli atılacak; Tunceli, Şırnak, Ardahan, Yalova, Bayburt, Gümüşhane, Iğdır, Hakkari ve Bartın'da?

YÖK, Erdoğan Teziç'in başkanlığı döneminde sadece 4 üniversitenin açılabileceği yönünde görüş bildirmişti.

AKP'nin son 3 yılda açtığı üniversite sayısı 41'i bulacak. Yeni üniversitelerde ise doğum sancılı; kadrodan fiziki altyapıya bir yığın sorun var. Doğu ya da Batı; tablo değişmiyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber