250 'Lejyoner' Türk, Amerikan menfaati için Irak'ta..

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Mart 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Kriz' bölgelerinde görev yapan Amerikan ve İngiliz güvenlik şirketlerinde 4 bin dolar maaşla 250 Türk çalışıyor. Emekli asker ve istihbaratçıların kurduğu şirketler, Irak'taki petrol boru hatlarının bile korumasından sorumlu

ABD ve İngiltere'nin Irak ve Ortadoğu'da faaliyet gösteren özel güvenlik şirketlerinde çalışan 250 Türk, 2-4 bin dolar arasında maaş alıyor. İngilizce, Arapça veya Kürtçe'den en az birini iyi derecede konuşan 250 Türk'ün çoğu askerliğini komando olarak yapmış. Güvenlik şirketleri Türkiye'deki ilk ilanlarını 2004'te vermiş. 4 bin kişinin iş hakkında bilgi istediği öğrenildi.

ASKER ÇEKİLİNCE

Kamuoyu baskısı nedeniyle kriz bölgelerinden askerlerini kademeli olarak çeken ABD ve İngiltere, bölgelerin güvenliğini ordu ve istihbarat birimleri ile işbirliği içinde çalışan şirketlere verdi. Aralık 2007 verilerine göre yaklaşık 14 bin ABD ve İngiliz vatandaşı, kriz bölgelerinde özel güvenlik şirketlerinde çalışıyor. ABD ve İngiltere tarafından ?kriz? bölgesi olarak nitelendirilen ülkelerin enerji merkezi olması dikkat çekiyor. Bu ülkeler arasında Irak, Afganistan, Ortadoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Somali, Etiyopya, Sudan ve Kongo var.

IRAK ORDUSUNUN EĞİTİMİ

Ortadoğu'da 2003'te görev yapan özel güvenlik şirketi sayısı 4 iken bu sayı 2007 sonunda 12'ye ulaştı. Şirketlerin yıllık ciroları 100 milyar doları aşıyor. ABD hükümeti, en büyük anlaşmayı 2003 Haziranı'nda Vinnell Corporation ile yaptı. Şirket Irak ordusunun eğitilmesi için ABD yönetimi ile 48 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Milyon dolarlık koruma

KRİZ bölgelerinde görev yapan özel güvenlik şirketlerinden bazıları:

BLACKWATER: ABD merkezli bir özel askeri şirket ve güvenlik firması. Kuruluş amacı, ?askeri birliklere, hükümetlere, yasa uygulayıcılarına ve sivil kurumlara eğitim, hedef tespit ve çeşitli operasyon desteği sağlamak.? Keskin nişancı kursları veren şirket 2007'de Irak'taki faaliyetleri nedeniyle tartışmalı duruma geldi.

Military Professional Resources Inc.: 1988'de emekli 8 üst düzey subay tarafından kuruldu. Birçok ülkede büroları var. 12 bin 500 emekli asker, polis ve istihbaratçı personel çalışıyor. Eski Yugoslavya'da Hırvat ordusunun ve Makedonya'daki UCK askerlerinin eğitimi ile adını duyurdu.

Titan Corporation: ABD'li şirket Savunma Bakanlığı, istihbarat ve diğer kamu kurumları için enformasyon ve iletişim sağlıyor. Irak'ta Ebu Garib hapishanesinde mahkumlara kötü davranmakla suçlanan özel güvenlik elemanlarının bir kısmının bu şirkette çalıştığı ortaya çıktı.

Sandline International: Londra merkezli şirket, doğrudan operasyon desteği veya istihbaratla, hükümetlere hakla ilişkiler desteği sağlıyor.

ERINYS: Güney Afrika merkezli İngiliz şirketi. Kerkük-Ceyhan boru hattının vurulmasından sonra, Erinys 6 bin 500 Iraklı'yı, petrol boru hatlarını, rafinerileri, su ve elektrik sistemlerini korumak için eğitmek üzere getirildi. Erinys ile Irak, 140 petrol yerleşiminin korunması için 2005'te yıllık 39.5 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.

Karzai'yi de koruyorlar

VIRGINIA merkezli DynCorp şirketi ABD ordusu için Afganistan, Bosna, Somali, Angola, Haiti, Kolombiya, Kosova ve Kuveyt'te görev yaptı. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin korunması ve Afgan polisinin eğitimini de bu şirket sağlıyor. BM tarafından yapılan denetimlerde Bosna görevi esnasında, DynCorp elemanlarının illegal silah, kadın ve pasaport trafiği işlerine karıştığıyla ilgili belgeler ortaya çıktı. 2003'te Gazze Şeridi'nde ABD diplomatlarını korumakla görevli üç DynCorp elemanı bombalı saldırıda öldü.

Mutlu ÇÖLGEÇEN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber