Tü-Mer: Köprü ücretlerindeki indirimde 1999 yılının baz alınması gerçekçi olmaz

Haber Giriş : 11 Mart 2008 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

TÜ-MER: KÖPRÜ ÜCRETLERİNDEKİ İNDİRİMDE 1999 YILININ BAZ ALINMASI GERÇEKÇİ OLMAZ

Tüketici Hakları Merkezi Hukuk Komitesi Başkanı Avukat Faruk Hançer, köprü geçiş ücretlerine ilişkin yapılacak düzenlemede indirim oranının, bugüne kadar yapılan haksız tahsilat göz önünde tutularak yapılması gerektiğine işaret etti. Hançer, 1999'daki tarife baz alınarak yapılması düşünülen bir indirimin gerçekçi olmayacağını vurguladı.

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Hukuk Komitesi Başkanı Avukat Faruk Hançer, köprü geçiş ücretlerine ilişkin yapılacak düzenlemede indirim oranının, bugüne kadar yapılan haksız tahsilat göz önünde tutularak yapılması gerektiğine işaret etti. Hançer, 1999'daki tarife baz alınarak yapılması düşünülen bir indirimin gerçekçi olmayacağını vurguladı. Hançer yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Boğaz köprülerinin geçiş ücretlerinde yapılacak indirimin 1999 yılından bu yana bir vatandaşın köprü geçişlerine idari yargıda açtığı dava sonucu başlayan bir uygulama olacağı ve bu indirimle ilgili hazırlıkların, OGS ve KGS'lerin ayarlanması ile birlikte uygulanmaya başlanacağı yönündeki sözlerini hatırlattı. Hançer, köprü geçiş ücretlerinde yapılması düşünülen yeni düzenlemede milyonlarca tüketicinin yıllarca ödemiş olduğu fazla ücretlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

-?1999'DAN BU YANA MİLYONLARCA TÜKETİCİDEN HAKSIZ TAHSİLAT YAPILDI?-

Hançer, köprü geçiş ücretlerine yönelik kamuoyuna ilk başta indirim haberlerinin yansıdığını anımsatarak, ?Hükümetin tüketicilere yönelik bir jesti olarak algılanmış fakat sayın bakanın bir soru üzerine vermiş olduğu cevap, yıllar önce açılan bir davanın neticesinde indirimin yapılacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştır? dedi. Bakanlık tarafından, ilk başta jest gibi lanse edilen köprü geçiş ücretleriyle ilgili indirim haberlerinin kafalarda soru işaretlerine neden olduğunu dile getiren Hançer, köprü geçişlerinde 1999 yılından bu yana milyonlarca tüketiciden, milyonlarca YTL haksız tahsilat yapıldığı gerçeğinin yargı kararı ile ortaya çıktığını aktardı. Hançer, yeni yapılacak düzenlemede indirim oranının, bugüne kadar yapılan haksız tahsilat göz önünde tutularak yapılması gerektiğine işaret ederek, 1999'daki rakamlar baz alınarak yapılması düşünülen bir indirimin gerçekçi olmayacağını vurguladı.

-?BAKANLIK, YARGI KARARINI İRDELEMELİ?-

Ayrıca, tüketicilerin büyük çoğunluğunda, yapılması düşünülen sürpriz indirimin hemen arkasından tekrar bir zam yapılacağına yönelik düşüncenin uyandığını bildiren Hançer, ?Bakanlık özellikle yargı kararını iyi irdelemeli ve ?Nasıl olsa tekrar zam yaparak dengeyi sağlarım' şeklinde bir düşünceye kapılmamalıdır. Dolayısıyla Ulaştırma Bakanlığı yeni belirleyeceği tarifelerde tekrar hukuki bir müdahaleye sebebiyet vermeden, 1999 yılından bugüne kadar alınan fazla ücretin telafisini içeren gerçekçi bir indirim yapmalı ve tüketicileri bu konuda rahatlatma yoluna gitmelidir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber