Bırakın çocuğunuz öksürsün, burnu aksın

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Mart 2008 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocuğun öksürüğü, ailelerin kabusudur. Anne ve baba özellikle geceleri artan öksürüğün geçmesi için çırpınıp durur. Oysa ki uzmanlar, öksürüğün önlenmemesi konusunda uyarıda bulunuyor

Çocuklara belli yaşlarda yapılan aşıların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini anlatan Op. Dr. Anıl Güngör, "Rutin aşılar önemli ve ciddi pek çok hastalığı ortadan kaldırmış veya azaltmış durumda. Bunlara ek olarak pnömokok grubunu engellemek için pnömokok aşısını yaptırıyoruz. Çocukları çeşitli ve dengeli beslemek önemli.

İLACA SARILMAYIN

Her enfeksiyon olduğunda ilk iş olarak çocukların ateşini, öksürüğünü, burun akıntısını kesme yerine, bakteri ve virüslerin kolayca vücuttan atılabilmesini sağlamak amacıyla bu fonksiyonları desteklemek önemli" dedi. Öksürüğü öksürük şurubuyla kesmek yerine, çocuğun öksürerek rahatça bu ifrazatı çıkartmasını sağlamanın çok önemli olduğunu belirten Güngör, "Veya burun tıkanıklığı, burun akıntısı olduğunda, hemen bunu kurutmak için ilaçlar yerine, burundan ifrazatı mekanik olarak temizlemek, tuzlu suyla yıkamak gerekiyor. Ateşi hemen düşürmemek, 38,5 derece, yaşa göre 39 dereceye kadar ateşin enfeksiyona karşı vücudun zafer kazanmasına müsaade etmek gerekiyor. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Anne babanın bu konuda bilinçli olması çok önemli" şeklinde konuştu.

BAĞIŞIKLIĞA DİKKAT

Çocukların kulak burun boğaz enfeksiyonlarına yatkın olmasının en büyük sebebinin bağışıklık sisteminin gelişmemesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Anıl Güngör, anne sütünden alınan antijenlerin çocuğu ilk 3 ay koruduğunu, çocuğun büyümesi ile bağışıklık sisteminin geliştiğini ifade etti.

Alerjik anne ve baba da etkili

Güngör, "Çocuklarda erken çağlarda gıda alerjileri, oyun çocuğu çağında da inhalan alerjiler dediğimiz solunum yolu ile alınan alerjenler etkili olabiliyor. Alerjik çocukları tespit etmek, özellikle sık enfeksiyon geçiren çocuklarda bunları araştırmak ve bulmak çok önemli. Anne babanın alerjik olması bu konuda ipucu verebilir. 3-4 yaş civarında bağışıklık eksikliği, bağışıklık sisteminin matürasyonu ile düzelmektedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber