Unakıtan: 2001'den de beter olurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2008 20:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti alayhine açılan kapatma davası sonrası piyasalardaki şoku değerlendiren Unakıtan, Türkiye'nin 21 Şubat krizinden daha büyük tehlike atlattığını ileri sürdü.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçen pazartesi günü piyasaların sarsıldığını belirterek, ''İnanın bu mali disiplin olmasaydı, hani o Anayasa atıldı ya bir zamanlar, nasıl allak bullak olmuştu... Ondan beter olurdu. Onun için bu mali disipline dua edin ve kıymetini de bilin'' dedi.

Bakan Unakıtan, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtladı.

Gelir İdaresi Başkanlığının Merkezi Uzlaşma Komisyonuna, 2003-2007 yılları arasında 289 dosyanın geldiğini, bu dosyalardan 202'si hakkında uzlaşma sağlandığını ifade eden Unakıtan, uzlaşmaya varılan toplam vergi tutarının 709 milyon 562 bin YTL, ceza tutarının ise 32 milyon 184 bin YTL olduğunu kaydetti.

Unakıtan, Kasım 2002-Kasım 2007 yılları arasında elektriğe zam yapmadıklarını söyledi.

Bu dönemler arasında sanayi elektriğinde yüzde 5 indirim de yaptıklarını belirten Unakıtan, yüzde 7 olarak uygulanan gecikme zammını da yüzde 2'ye düşürdüklerini kaydetti.

Bakan Unakıtan, elektriğe yılbaşında yapılan son zammın maliyetlerden kaynaklandığını dile getirerek, elektrik abonelerine farklı tarife uygulanmadığını bildirdi.

-ELEKTRİKTEKİ KAYIP VE KAÇAKLAR-

Elektrikteki kayıp ve kaçaklar hakkında da bilgi veren Unakıtan, 2002'de yüzde 20.86 olarak gerçekleşen kayıp ve kaçak oranının alınan önlemler sonucunda 2007'de yüzde 14.82 seviyesine gerilediğini bildirdi.

Bakan Unakıtan, ülke genelinde 28.5 milyon abonenin kaçak taramasına tabi tutulduğunu, 1.2 milyonun kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini ifade ederek, ''1.3 milyar YTL kaçak elektrik bedeli tahakkuka bağlanmış, 412 milyon YTL'si tahsil edilmiştir. 340 bin abone için de savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur'' dedi.

Kemal Unakıtan, elektrikte kayıp kaçak oranı en yüksek illerin Mardin, Şırnak ve Batman olduğunu söyledi.

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının yeniden yapılandırıldığını kaydeden Unakıtan, çiftçilere, 31 Aralık 2004 tarihine kadar olan borçlarında yüzde 40 indirim yapılarak 3 yıl taksitle ödeme imkanı getirildiğini söyledi.

Bakan Unakıtan, 2007 yılı sonu itibariyle tarımsal sulama abonelerinin TEDAŞ'a borçlarının 1.8 milyar YTL olduğunu belirtti.

-TEKEL İHALESİ-

TEKEL'e ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Unakıtan, TEKEL'in sigara paketleme makinelerine ilişkin ihalenin, yasalara uygun olarak, hazine zararı olmadan yapıldığının yargı kararlarıyla da sabit olduğunu bildirdi.

İhale nedeniyle yapılan suç duyurusu sonucunda açılan davada sanıklar hakkında beraat kararı verildiğini dile getiren Unakıtan, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde, ihaleye fesat karıştırma yönünden açılan davada da beraat kararı verildiğini ifade etti.

Kemal Unakıtan, Hazine Başkontrolörünün kendisine verilen yetki ve görevi aşarak hazırladığı raporda, beraat kararlarına ilişkin olarak yeniden yargılanma talebinde bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu konu, arkasında siyasi nedenler olduğu için çok fazla işlendi. Yeniden yapılacak yargılamada, oğlum Abdullah Unakıtan ve Faysal Finans yöneticilerinin de yargılanmasını istendi. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi de yeniden yargılama talebi hakkında önceki beraat kararının yerinde olduğu kararını veriyor.

Bu kararla, TEKEL A.Ş. yöneticilerinin kamu ihale kanununa aykırı hareket etmedikleri, tek kuruş Hazine zararı olmadığı bir kez daha kesinlik kazandı. Buna rağmen çeşitli yerlerde bu konular konuşuldu, siyasi birtakım düşüncelerle, temcit pilavı gibi sürekli gündeme getirildi. Olmayan şeyler varmış gibi gösterilmeye çalışıldı. '30 bin dolar vermiş de o 30 bin doları benim oğluma vermiş de ... Hayır, öyle bir şey yok. O adam daha sonra, 'Ben notere öyle bir ifade vermedim' dedi.''

-FUTBOL KULÜPLERİNE DESTEK-

Maliye Bakanı Unakıtan, Türk sporuna destek için, futbol kulüplerinin borçlarına taksitlendirme olanağı getirildiğini söyledi.

Spor kulüplerinin 31 Temmuz 2004 tarihine kadar ödenmeyen borçlarının düşük faiz uygulanarak taksitlendirildiğini belirten Unakıtan, buna ilişkin bir kanun tasarısının da Meclis gündeminde yer aldığını kaydetti.

Kemal Unakıtan, her yıl yüksek öğretim kurumları ve üniversite bütçelerine belirli miktarlarda ödenek konulduğunu kaydederek, bu kapsamda 2008 yılında Yüksek Öğretim Kurulu ve üniversite bütçeleri için 373 milyon YTL ödenek ayrıldığını bildirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde yürütülen maliye politikalarının, ekonomik istikrarın sağlanması ve mali disiplinin tesis edilmesine yaptığı katkıların milletçe her zaman takdirle karşılandığını ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti:

''Ekonomideki son olayları biliyorsunuz. Pazartesi günü piyasalar epey sarsıldı. Dolar ve avro yükseldi. İnanın bu maliye politikaları, mali disiplin olmasaydı, hani o anayasa atıldı ya bir zamanlar, nasıl allak bullak olmuştu, ondan beter olurdu. Onun için bu mali disipline dua edin ve kıymetini de bilin. Türkiye bugünlere kuvvetli girmeseydi, çok başka tablolarla karşı karşıya kalabilirdik.''

-VERGİ CEZALARININ SİLİNMESİ-

Vergi cezalarının silinmesi ya da affedilmesi konusunda da bir çalışma olmadığını ve bunun düşünülmediğini kaydeden Unakıtan, vergi borçlarının taksitlendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

İktidarlarından önceki dönemlerde özelleştirilen kurumlarda çalışanların mağdur olduğunu ifade eden Unakıtan, dönemlerinde, özelleştirilen kurumlarda çalışanların kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiğini kaydetti. Bakan Unakıtan, bu kapsamda 1992'den bugüne kadar 17 bin 843 işçi ataması yapıldığını kaydetti.

Bakan Unakıtan, 1999-2007 dönemi itibariyle özelleştirilen 70 kuruluşta çalışan 25 bin 732 işçiden 13 bin 338'inin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiğini bildirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, konuşmasının ardından, ''Konuşmanızda 'Bizim şirketimiz' dediniz. Bu şirkete ortak mısınız, yoksa sehven mi söylediniz bu sözü?'' diye sorması üzerine, Kemal Unakıtan, ''Dil sürçmesi oldu, ortak değilim'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber