Çelik'ten sigara genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2008 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin sigara yasağının fiilen uygulanacağı güne kadar söz konusu sigara yasağına uymaları gerektiğini belirterek, öğrencilerin görebileceği yer ve ortamlarda kesinlikle sigara içmeyeceklerini bildirdi.

Çelik, "5727 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun"un uygulanması konulu bir genelge yayınladı.

5727 sayılı kanunun ilgili maddesinde, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları, yaygın eğitim dahil olmak üzere ilk ve ortaöğretim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının koridorları ile kapalı ve açık alanlarında kesinlikle sigara içilmeyeceğinin hükme bağlandığını kaydeden Çelik, konuya ilişkin çalışmaların planlanması için komisyon kurulacağını bildirdi.

Oluşturulacak komisyonun çalışmaları kapsamanda, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, sigaranın insan sağlığına zararları ve bu zararların önlenmesine yönelik eğitim, sportif ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilecek.

Kolluk kuvvetler ile işbirliği yapmak suretiyle okul idareleri, okul çevrelerinde tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.

Genelge ile bakanlığa bağlı her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumları, öğretmen evleri, uygulama otelleri ile merkez ve taşra teşkilat hizmet birimlerinde yeni uygulamalar başlatılacak.

Buna göre, birim amirlerince daha önceki uygulamalara bağlı olarak sigara içme yeri olarak ayrılan mekanlar, kanunun yürürlüğe gireceği 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren kapatılarak eğitim kurumlarının ihtiyacı olan diğer işler için tahsis edilecek.

Öğrenci taşıyan servis araçlarında kesinlikle sigara içilmeyecek.

Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar, herkes tarafından görülebilir yere asılacak.

Okulların Yeşilay kulüpleri aktif hale getirilerek, sigara içmeyi hatırlatacak kül tablaları kaldırılacak.

19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren otelcilik hizmeti verilen öğretmen evleri ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okulların uygulama otellerinde tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar oluşturulabilecek.

Yasağa uymayanlar idari para cezası ile cezalandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber