ODTÜ teknokentin büyük başarısı

Haber Giriş : 22 Mart 2008 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ODTÜ Teknokent,50 bin Türk firmasının yer aldığı veri sistemiyle firmalara uluslararası iş fırsatlarını ücretsiz olarak sunuyor.

-ODTÜ Teknokent, IRC-Anatolia projesi kapsamında oluşturduğu 50 bin Türk firmasının yer aldığı veri sistemiyle firmalara uluslararası iş fırsatlarını ücretsiz olarak sunuyor. Proje kapsamında bugüne kadar 22 Türk şirketi yabancı firmalarla işbirliği yaptı.

- ODTÜ Teknokent, IRC-Anatolia projesi kapsamında oluşturduğu 50 bin Türk firmasının yer aldığı veri sistemiyle firmalara uluslararası iş fırsatlarını ücretsiz olarak sunuyor. Projeyle yerli firmalar yurt dışındaki firmalarla görüşme odasına alınıyor. Firmalar arasında çöpçatanlık yapılarak uluslararası ticaret konusunda önemli atılımlar yapılıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 22 Türk şirketi yabancı firmalarla işbirliği yaptı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'ten yapılan açıklamada, IRC Anatolia (Innovation Relay Centre) isimli proje kapsamında 50 bin Türk firmasının bulunduğu bir veri sistemi oluşturulduğu kaydedildi. Açıklamada, bugüne kadar 22 Türk şirketinin yabancı firmalar ile işbirliği yaptığına dikkat çekildi. IRC Anatolia Projesi ile yenilikçiliğin teknoloji işbirlikleri aracılığıyla teşvik edilmesinin hedeflendiğinin belirtildiği açıklamada ?bu kapsamda yerli firmalar titiz bir çalışma sonucu yurt dışındaki firmalarla görüşme odasına alınıyor. Firmalar arasında çöpçatanlık yapılarak uluslararası ticaret konusunda önemli atılımlar yapılıyor? denildi

-MASRAFSIZ EVLİLİK-

Firmalardan hiçbir ücret alınmadığının belirtildiği açıklamada, www.irc-anatolia.org.tr adresinden veritabanına kayıt yaptırılabileceği kaydedildi. Açıklamada ayrıca veri tabanına üye olanlara verilen danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra üye firmaların yurt dışında temsil hizmetlerinin de verildiği ifade edildi.

-22 ŞİRKETTE MUTLU SON -

Açıklamada 1 Nisan 2004 tarihinde başlayan projenin başlangıcında 4 yıl içinde 16 işbirliği anlaşmasının hedeflendiği ancak bu rakamın 3 yılda yakalanmasıyla hedefin yüzde 100 artırılarak 32'ye çıkarıldığı belirtildi. Bu çerçevede bu güne kadar 22 uluslararası işbirliği anlaşmasına imza atıldığına işaret edilen açıklamada, işbirliği anlaşmalarının ağırlıklı olarak imalat sanayi sektöründeki firmalar arasında yapıldığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:

?Türk firmaları yurt dışına açılırken yaşadığı bir çok engeli ?nokta atışlarıyla? aşabiliyor. Doğru firmaları bir araya getirilerek en yüksek verim alınıyor?.

-DÜNYANIN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ TRANSFER AĞI-

Projenin ilk IRC'nin 1995 yılında Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle, hayata geçirildiği anlatılan açıklamada, Aralarında AB ülkeleri, Bulgaristan, Romanya, İzlanda, İsrail, Norveç, İsviçre, Türkiye ve Şili'nin de bulunduğu 33 ülkedeki 71 adet IRC, Dünya'nın en büyük teknoloji transfer ağını oluşturuyor. Ağ'daki IRC'lerin tümünü, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansları, odalar, üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi, kendi ağlarına sahip kuruluşlarca oluşturulmuş konsorsiyumlar yürütüyor. Bu yapının ulaşabildiği firma, üniversite ve araştırma merkezlerinin sayısının ise 100 binleri aştığı belirtiliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber