Rektör Alıcı: Doktora öğrencisine ev işleri, trafik takibi yaptırılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2008 16:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir Üniversiteleri Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle, "Bilimde Yazım" konulu bir sempozyum düzenledi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, "Üniversitelerde doktora tezi yerine ev ve araç trafik işleri takip ettiriliyor." dedi. Alıcı, doçentlik dosyalarının okunmadığını, okuyan öğretim üyesi ve profesörlerin sayısının yüzde 5'i geçmediğini söyledi.

DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi'ndeki (DESAM) sempozyuma Prof. Dr. Alıcı, İZÜNİDER Başkanı Prof. Dr. Berna Değirmenci, Prof. Dr. Emin Kansu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan Prof. Dr. Değirmenci, her ay farklı bir konuda sempozyum düzenlendiğini belirterek, bilimin herkesi ortak bir paydada buluşturduğunu kaydetti.

Rektör Alıcı ise, "Bilimde Yazım ve Üniversitelerin Rolü" konulu bir sunum yaptı. Üniversitelerde doktora tezlerine yeterli önem verilmediğini, tez verecek öğretim üyesinin konu vermediğini ve kendilerine hedef bir proje çizmediğini anlatan Alıcı, dünya hızla değişmesine rağmen Türkiye gerçeğinin ortada olduğunu, buluş yapanların isimlerinin bilimsel sözlüklere girdiğini, dünya çapında Türkçe makalenin çok az bulunduğunu söyledi. Türkiye'deki 3 bin 444 bilimsel patentin 260'ının yerli olduğunu vurgulayan Alıcı, "Türkiye'de doktora, en az önem verilen konulardan. Halbuki bilimin kaynağı doktoralardır." şeklinde konuştu.

Doktora hocasının konu vermediğini belirten Alıcı, 1.5 yılda bir konu bulunduğunu, sonra da aceleyle tez hazırlandığını söyledi. Mahzenlerde doktora tezlerinin sakladığını belirten Emin Alıcı, "Ben hocanın, bir romanın yarısını bir doktora öğrencisine, diğer yarısını da başka bir doktora öğrencisine vererek tez hazırlattığını biliyorum. Doktora öğrencilerinin evde temizlikte veya araba vizesi yaptırmak için kullanıldığını biliyorum. Oysa doktora öğrencisi, araştırma yapan kişidir." dedi.

Doçentlik dosyalarını doğru dürüst okuyup değerlendiren öğretim üyeleri ve profesörlerin oranının yüzde 5'i geçmediğini savunan Alıcı, Türkiye'de doktora öğrencisi sayısının 15 bin, Fransa'da ise 150 bin olduğunu hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber